App moet lhbt-vluchtelingen helpen

Lhbt-vluchtelingen ondervinden nogal eens problemen in asielzoekerscentra. Voor hen is er een app gemaakt waar ze alle informatie kunnen vinden over hulporganisaties waar ze terecht kunnen bij problemen.

Het Parool/ANP
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) lanceerde de app Beeld anp
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) lanceerde de appBeeld anp

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) lanceerde de Rainbow Refugee app zondag op een bijeenkomst van homobelangenvereniging COC. In haar toespraak roemde Bussemaker de vrijheden die lhbt'ers in Nederland doorgaans genieten. "Maar in azc's bestaat soms een andere werkelijkheid."

Strafbaar feit
Ze noemde de uit Oeganda gevluchtte lesbienne Liz als voorbeeld. "In het azc heeft Liz zich niet altijd veilig gevoeld." Bussemaker zegt dat vluchtelingen soms nog moeten ontdekken dat niet homoseksualiteit, maar discriminatie in Nederland een strafbaar feit is. "Vluchtelingen hebben vaak geen idee dat ze aangifte kunnen doen."

Maar het isoleren van lhbt'ers in azc's is volgens de minister geen structurele oplossing. "We zetten niemand in een hokje apart, maar koesteren iedereen in ons midden." In Amsterdam werden homovluchtelingen die zich onveilig voelden enige tijd opgevangen in safehouses. Die aparte opvang is inmiddels beëindigd.

Aangifte
Daarom is er nu een app, Rainbow Regufees genaamd, die lhbt-vluchtelingen helpt om hier hun weg te vinden. Via de app kunnen asielzoekers meer informatie vinden over hun rechten, waar ze terecht kunnen als er problemen zijn en de namen van nuttige organisaties. Zo geeft de app ook aan waar ze aangifte kunnen doen als ze gediscrimineerd worden.

Ook is er sinds een paar maanden in elk asielzoekerscentrum een vertrouwenspersoon waar ze bedreigingen en discriminatie kunnen aankaarten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden