App die geluidsbeleving meet is nieuw wapen tegen overlast

Omwonenden en festivalgangers kunnen tijdens vier Amsterdamse evenementen zelf de geluidsbeleving meten met de app Mosart.

Roze Zaterdag van de Europride in het Amsterdamse VondelparkBeeld Remko de Waal / ANP

Gedurende dertig seconden wordt het omgevingsgeluid via de app geregistreerd, tegelijk beantwoordt de gebruiker vragen over hoe dat geluid wordt ervaren.

Is het levendig, kalm, rustig of chaotisch? Welke geluiden hoor je en waar ben je? Uit de opname en de antwoorden op de vragen wordt een conclusie getrokken. Een rood of blauw balletje betekent 'niet prettig', groen of geel betekent 'prima'.

Met de app wordt onderzocht hoe bezoekers en omwonenden het geluid van een evenement ervaren. Het is één van de manieren waarmee de gemeente iets hoopt te veranderen aan de geluidsoverlast, die door omwonenden wordt ervaren.

Impasse
Er is nu vaak sprake van een impasse tussen festivalorganisatoren en omwonenden, zegt Kirsten van den Bosch van het bedrijf SoundAppraisal, maker van de app. "De buurt ervaart iets als overlast, terwijl de festivalorganisatie zegt zich netjes aan de norm te houden."

Het heeft er volgens haar vooral mee te maken dat de focus nu vaak ligt op het aantal toegestane decibels. Met de app wordt juist de ervaring van het geluid gemeten. "Mensen zijn heel slechte decibelmeters en het is niet indicatief voor wat mensen van de muziek vinden."

Scherm
Een ander voordeel is de liveregistratie. De gemeente en de organisatoren kunnen tijdens het evenement op een scherm volgen wat de appgebruikers invullen. Van den Bosch: "Het biedt de mogelijkheid direct in te grijpen, nog voordat echte overlast ontstaat."

Om geen eenzijdig beeld te krijgen is het de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen meedoen met het experiment. "De festivalgangers bereik je wel en omwonenden die last hebben van de muziek reageren ook wel, maar je wilt ook de middenmoot; de thuiszitters die eigenlijk geen last van het geluid hebben," zegt Van den Bosch.

Daarom roepen ze mensen op tijdens Kwaku Festival in het Nelson Mandela park, de EuroPride en de botenparade in de binnenstad en Voltt Loves Summer en Valtifest op het NDSM-terrein hun omgevingsgeluid op te nemen en te beoordelen.

De app is niet het enige experiment van de gemeente rond geluidsoverlast. Eerder konden omwonenden van het Westerpark al het geluidsniveau tijdens Milkshake bekijken. Daarbij werden meteen overschrijdingen geconstateerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden