Apostolische visitatie zwaarste onderzoek

AMSTERDAM - Een apostolische visitatie, waaraan paus Benedictus XVI een deel van de Ierse kerk onderwerpt, is het zwaarste soort onderzoek dat de Rooms-Katholieke Kerk kent. De paus gelast de visitatie en bepaalt wie haar uitvoeren. Hij stelt ook de taken van de onderzoekers vast. De visitatie eindigt met de indiening van een verslag bij de paus.

Ruim een jaar geleden besloot paus Benedictus XVI tot een onderzoek naar de zusterkloosters in de Verenigde Staten. Hij wilde weten of de nonnen zich nog aan hun geloften van armoede, gehoorzaamheid en kuisheid houden en niet te werelds zijn geworden. Ook in 2009 kwam er een visitatie bij de Legionairs van Christus in Mexico. Dat gebeurde enkele jaren, nadat was uitgekomen dat de leider van die conservatieve katholieke beweging, pater Marcial Maciel, tientallen priesterstudenten van de beweging seksueel had misbruikt. De pater werd in 2006 op non-actief gesteld en moest op last van het Vaticaan zijn verdere leven in gebed en berouw doorbrengen. Maciel overleed op 87-jarige leeftijd in 2008.

Eind jaren veertig van de vorige eeuw stuurde het Vaticaan de in Rome wonende Nederlandse pater Sebastiaan Tromp naar Nederland om een onderzoek in te stellen naar de ideeën van de katholieke zenuwarts Anna Terruwe en haar leermeester, pater Willem Duynstee. Terruwe probeerde een wetenschappelijke brug te slaan tussen de rooms-katholieke geloofs- en zedenleer en de verdringingstheorïeën van Sigmund Freud, die door de kerk werden afgewezen. Rome nam het haar vooral kwalijk dat zij haar inzichten ook gebruikte in haar hulp aan priesters en kloosterlingen die met het celibaat worstelden. Terruwe werd in 1956 veroordeeld. Duynstee werd naar Rome verbannen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden