Column

Apen staan boven het Isisleger

Zo'n Isisleger. Ik zou dat graag vergelijken met een stel apen, maar ik heb wat boeken van primatoloog Frans de Waal in huis en ik heb ook op internet gekeken, maar er is niet één apenstam die zomaar soort­genoten doodt en daar plezier aan beleeft.

Apen hebben namelijk geen ideologie. Apen zijn vriendelijker dan de terroristen van het Isisleger. Als apen konden praten, zouden ze niet vragen: 'Ben je soenniet? Jood? Amerikaan?' En zouden ze je niet doden als het antwoord hun niet beviel.

Ze zouden je ombrengen als ze zich bedreigd voelden, maar dat is toch wat anders dan de verkeerde antwoorden geven. Het Isisleger bestaat zo uit mensen die dommer en dus gevaarlijker zijn dan apen.

Dat maakt het bestrijden moeilijk. We kunnen drones inzetten, we kunnen troepen sturen, we kunnen ze ook gemakkelijk verslaan, maar dan moeten we over een ethische grens heen: we moeten dan ­leden van de menselijke soort doden die vele malen dommer zijn dan wijzelf. Want anders doden ze ons. Dat is even slikken.

We zouden ze liever bekeren en onderwijzen, maar als je dat doet, ondervond pater Frans in Syrië, doden ze je meteen. Als je tenminste ongewapend bent. De aantrekkelijkheid van zo'n Isisleger is overigens duidelijk. Als je weer een stad hebt veroverd, is alle buit voor jou en mag je alle vrouwen van de vijand verkrachten en uitmoorden, zonder dat je je daarover schuldig hoeft te voelen. Je bent immers bezig met iets nobels: je probeert je vijanden te disciplineren naar een heilig boek. Iedereen moet precies zo leven als in dat boek staat.

Zouden die Isissoldaten dat boek hebben gelezen? Ik durf te wedden van niet. Hoe je ook over dat boek denkt - en ik denk daar negatief over - er staan absoluut passages in die het gedrag van Isis niet goedkeuren.

Maar dat doet niet ter zake bij legers. Er is een boek waarnaar verwezen kan worden. Wat in zo'n boek (Bijbel, Rode Boekje, Koran) staat, maakt niet veel uit.

Het probleem is kortom dit: moet je een bom gooien op het verzorgingshuis waar de debielen de verzorgers hebben gedood en de wapens hebben opgepakt? Hoe pijnlijk dat ook is, maar ja, dat moeten we doen. Je zou het een strijd tegen de domheid kunnen noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden