Apax tevreden uit PCM

AMSTERDAM - Binnen de Amsterdamse krantenuitgeverij PCM is opgelucht gereageerd op het voortijdige vertrek van de Britse investeerder Apax als grootste aandeelhouder.Apax heeft na tweeënhalf jaar zijn aandelen alweer terugverkocht aan de ideële Stichting Democratie en Media (SDM), de voormalige Stichting Het Parool.

PCM, uitgever van de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw, komt weer voor honderd procent in handen van de stichting, bevestigt SDM-secretaris Aad Stoop.

''Het is goed dat PCM weer één aandeelhouder krijgt, die achter het bestuur van de onderneming staat,'' aldus Stoop. Over de verkoopsprijs mag hij niets zeggen. ''Maar Apax heeft gezegd tevreden te zijn over de transactie.'' Binnen PCM circuleert een verkoopsprijs van 130 tot 150 miljoen euro.

Joop Krant, onderhandelaar van Apax, bevestigt dat de voormalige eigenaar 'tevreden' is en 'winst overhoudt' aan de transactie. Hij wil niet bevestigen dat de tijdelijke deelname aan PCM Apax per saldo honderd miljoen heeft opgeleverd.

Hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant zegt 'opgelucht' te zijn. ''Apax was een lastige speler en zat er alleen voor het geld in, terwijl wij kwaliteitsjournalistiek willen bedrijven.''

Volgens de hoofdredacteur zal het vertrek van Apax 'waarschijnlijk invloed hebben' op de positie van PCM-voorzitter Ton aan de Stegge. Diens benoeming werd destijds doorgedrukt door Apax.

Hoofdredacteur Frits van Exter van Trouw is eveneens opgelucht. Volgens hem is winst maken voor SDM 'een middel', en 'geen doel', zoals bij Apax. ''De PCM-kranten hadden het gevoel dat de commissarissen van Apax bij PCM aan de knoppen wilden zitten''.

In 2004 nam Apax de in problemen verkerende uitgeverij over met de bedoeling het concern af te slanken en tegen 2008 op de beurs te gelde te maken. Daarvan is weinig terecht gekomen. Vorig jaar werd duidelijk dat PCM nog lang niet rijp is voor een beursgang.

Sinds 2004 slobberde Apax het grootste deel van het eigen vermogen weg uit PCM, door de onderneming voor honderden miljoenen aan leningen op te dringen. Daarover hief Apax een lucratieve rente van acht procent.

Afgelopen zomer verkocht Apax de leningen door aan ABN Amro, die nu de grootste schuldeiser van PCM is. Er resteert nog een Apax-lening van 47 miljoen euro, aldus Stoop. Toen SDM zag dat Apax aanstalten maakte PCM te verlaten, bracht de stichting een bod uit. ''Dat werd vrijwel direct geaccepteerd. De gesprekken duurden maar enkele weken en zijn soepel verlopen.''

Stoop noemt de overname een goede zaak 'gezien de ontwikkelingen in de dagbladmarkt'. Hij doelt op de problemen die PCM had met het voornemen een gratis krant op tabloidformaat uit te brengen. Dat streven werd geblokkeerd door Apax. Ook het uitbrengen van een zondagskrant bleek niet mogelijk.

Stoop blijft diplomatiek over het voortijdige vertrek van Apax: ''Dit soort investeerders heeft een beleggingshorizon van drie tot vijf jaar. Zij zitten nu op tweeënhalf jaar. Deze overname komt op een goed moment.''

Stoop denkt dat de verkoop 'voor eind februari rond is'. Apax was voor 47,5 procent eigenaar van PCM, maar bezat 52,5 procent van het stemrecht. SDM had 41,9 procent, Stichting de Volkskrant 4,3 procent en de Stichting ter Instandhouding van de Christelijke Pers in Nederland (Trouw) 1,3.

SDM betaalt de overname uit eigen middelen, maar neemt mogelijk een bank in de arm om de koopsom te herfinancieren. Andere uitgevers zijn hierbij niet nodig, aldus Stoop. Mogelijk nemen de twee andere stichtingen een deel van de aandelen over. SDM houdt minimaal 51 procent van de aandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden