Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere

Zwangere vrouwen die de griep oplopen, hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties, soms met dodelijke afloop voor zowel moeder als kind. Foto ANP

DEN HAAG - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt aan een aparte richtlijn voor de behandeling van zwangere vrouwen die de Mexicaanse griep hebben opgelopen. Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties zoals een longontsteking. Maar het gebruik van virusremmers is bij deze groep ook niet zonder risico.

Dat meldt arts infectieziekten Aura Timen van het RIVM. In de richtlijn die eind volgende week klaar moet zijn, komt onder meer te staan onder welke omstandigheden zwangere vrouwen een virusremmer mogen krijgen én welk middel.

Tot nu toe wordt wereldwijd vooral Tamiflu toegepast bij patiënten met de Mexicaanse griep. Maar in Engeland is men voor zwangere vrouwen overgestapt op Relenza. Dit omdat Relenza niet in het bloed wordt opgenomen en dus minder gevolgen heeft voor het ongeboren kind. Beide middelen zijn nooit eerder op zwangere vrouwen getest. Daarom zijn artsen terughoudend in het voorschrijven van deze middelen bij zwangeren.

Volgens Timen bepalen artsen momenteel aan de hand van het ziektebeeld en mogelijke andere fysieke aandoeningen van de zwangere patiënt of er virusremmers worden toegediend. ''Dat is een moeilijke beslissing. Artsen moeten het risico op complicaties afwegen tegen het mogelijke risico van het gebruik van virusremmers. Als iemand nog milde symptomen heeft, wil je geen Tamiflu voorschrijven. Maar voor het beste resultaat zou dat middel binnen 48 uur toegediend moeten worden.''

Zwangere vrouwen die de griep oplopen, hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties, soms met dodelijke afloop voor zowel moeder als kind. Viroloog Ab Osterhaus spreekt van een disproportioneel aantal zwangeren die bezweken zijn aan de gevolgen van de griep. In Engeland is bijvoorbeeld een op de tien dodelijke slachtoffers een zwangere vrouw.

Volgens Osterhaus moeten zwangere vrouwen erg alert zijn op hygiëne en contact met grieppatiënten vermijden. Zwangere vrouwen hebben door hun zwangerschap een verminderde afweer. Dat maakt hen bij iedere griepepidemie extra kwetsbaar voor complicaties. Ook bij de Spaanse griep in 1918 en de Aziatische griep in 1957 werden zwangere vrouwen onevenredig hard getroffen. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden