AOW-plan aangepast

DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie hebben het AOW-plan in het conceptregeerakkoord aangepast.Volgens ingewijden hoeven gepensioneerden die voor hun 65e met werken stoppen alleen een AOW-heffing te betalen over een aanvullend pensioen vanaf 18.000 euro per jaar. In de oorspronkelijke tekst was dat 15.000 euro per jaar.

De aanpassing betekent dat alleen gepensioneerden die als werkende een salaris hadden van ruim boven modaal nog voor de heffing in aanmerking komen als ze eerder met werken stoppen.

Het AOW-plan is een van de onderdelen waarover de fracties maandag bij de bespreking van het conceptregeerakkoord veel vragen hadden. PvdA en CDA steunen het principe dat werkenden geprikkeld moeten worden om ze lang mogelijk aan de slag te blijven. Maar ze willen voorkomen dat groepen werknemers ten onrechte door de maatregel worden getroffen.

De PvdA maakt zich vooral zorgen over de positie van mensen met zware beroepen. Zij moeten niet gestraft worden als ze eerder met werken stoppen, vinden de scoiaaldemocraten.

De onderhandelaars Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) praten al sinds dinsdagochtend op het Catshuis over de op- en aanmerkingen van de fracties bij het regeerakkoord. Naar verwachting zullen de fracties zich pas in de loop van de avond over de definitieve tekst buigen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden