AOW-leeftijd gaat sneller omhoog

De snellere verhoging van de AOW-leeftijd gaat door. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) toonde zich vandaag in een debat in de Tweede Kamer bereid om de overbruggingsregeling te verruimen.

Jette Klijnsma Beeld anp
Jette KlijnsmaBeeld anp

Daarmee krijgt ze de steun van vier oppositiepartijen, die ze nodig heeft om het voorstel uiteindelijk ook door de Eerste Kamer te loodsen.

Die oppositiepartijen - SGP, CDA, D66 en GroenLinks - hebben hun wensen opgeschreven in een motie die bij stemmingen later vandaag ook de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA zal krijgen. Daarmee is er een zeer ruime meerderheid voor het wetsvoorstel van Klijnsma.

3,6 miljard euro
In haar plannen wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in totaal 3,6 miljard euro opleveren.

SGP, CDA, D66 en GroenLinks pleitten in hun eigen verkiezingsprogramma's al voor een versnelde verhoging, maar eisten donderdag in het Kamerdebat wel een ruimere overbruggingsregeling voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen. Dat zegde Klijnsma toe. Ook beloofde ze de regeling te verlengen tot 1 januari 2023. Die twee beloftes kosten haar 53 miljoen euro, waarvoor ze in mei een financiële dekking op haar eigen begroting moet vinden.

SP, PVV, 50Plus en ook de 'bevriende' oppositiepartij de ChristenUnie zijn tegen de snellere verhoging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden