AOW geen breekpunt meer voor Wilders

Geert Wilders zit woensdag als enige aan tafel tijdens het slotgesprek met Paul Witteman. Foto ANP Beeld
Geert Wilders zit woensdag als enige aan tafel tijdens het slotgesprek met Paul Witteman. Foto ANP

DEN HAAG - Een verhoging van de AOW-leeftijd is geen breekpunt meer voor Geert Wilders als de PVV in een kabinet met VVD en CDA kan meedoen. Hij erkende donderdag voorafgaande aan de eerste fractievergadering na de verkiezingen dat dit een ''nuancering'' van een eerder standpunt is.

Tijdens de verkiezingscampagne stelde Wilders altijd dat de verhoging van de AOW-leeftijd het enige breekpunt voor de PVV is. Nu houdt hij het erop dat het ''voor ons een heel belangrijk punt'' is. Een kabinet waarvan de PVV deel kan uitmaken, zou Wilders echter niet op dit punt laten schieten, zeker niet als dat een alternatief kan bieden aan een kabinet waarin het PvdA zou zitten.

VVD-leider Mark Rutte wilde donderdag niet ingaan op het laten vallen van het AOW-breekpunt door de PVV. Voor de vorming van een nieuw kabinet ligt er een ''buitengewoon ingewikkelde puzzel'' en het is in zijn ogen niet verstandig om dan op ''elk nieuws'' te reageren.

Rutte benadrukte donderdag opnieuw tempo te willen maken bij de formatie. Het liefst ziet hij dat ''een of twee mensen'' zo spoedig mogelijk aan het werk gaan om als informateur te kijken welke partijen kunnen samenwerken. Als mogelijke informateur namens de VVD gaan aan het Binnenhof de namen rond van de oud-ministers Henk Kamp en Pieter Winsemius. (ANP)

VD-leider Mark Rutte wordt donderdag belaagd door de pers bij aankomst bij het fractieberaad. Foto ANP Beeld
VD-leider Mark Rutte wordt donderdag belaagd door de pers bij aankomst bij het fractieberaad. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden