Update

ANWB: 82.000 keer autopech door kou

Naast bekende winterse problemen als bevroren deurrubbers, handremkabels, sloten, vlokkende diesel, lege accu's, waren er volgens de ANWB nieuwerwetse problemen. Foto ANP

AMSTERDAM - De Wegenwacht heeft de afgelopen tweeënhalve week ruim 82.000 keer geholpen bij autopech. Dat heeft de ANWB dinsdag laten weten. Volgens de toeristenbond werden de medewerkers ook regelmatig geconfronteerd met nieuwerwetse problemen met onder meer elektronica, doordat veel mensen in nieuwere auto's rijden.

''Naast de bekende winterse problemen zoals bevroren deurrubbers, handremkabels, sloten, vlokkende diesel, lege accu's, zijn er nieuwerwetse problemen'', aldus de ANWB. ''De moderne auto kent een motor die zeer efficiënt met de energie omgaat en deze omzet in de aandrijving van de motor. Het betekent dat als de automobilist veel korte stukken rijdt de uitlaat en de directe omgeving van de motor bijna niet worden opgewarmd en er problemen kunnen ontstaan.

De periode tussen vrijdag 26 december, toen de extreme kou begon, en afgelopen maandag leverde de Wegenwacht veel extra werk op. Dinsdag 6 januari was de drukste dag, 6751 pechgevallen. De Wegenwacht plaatste 4350 nieuwe accu's omdat de oude de geest hadden gegeven.

Nieuwe auto's veroorzaken andere problemen dan auto's van een oudere generatie. Zo kwamen de wegenwachters nu te staan voor bijvoorbeeld bevroren uitlaten. ''Door het rijden van korte stukken wordt de uitlaat niet warm genoeg om het vrijgekomen condenswater af te voeren. Het water verzamelt zich op het laagste punt in de uitlaat, bevriest en blokkeert de uitlaatgassen door ijsaangroei.

Ook automobilisten die op biobrandstoffen rijden kwamen in problemen. ''De brandstof gaat bij vorst vlokken. De motor loopt niet goed en veroorzaakt verstopte brandstoffilters.

Omdat handremkabels kunnen bevriezen adviseert de ANWB normaal gesproken om de auto in de versnelling te parkeren. Dat levert een probleem op voor auto's die een elektrische automatische handrem hebben. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden