Plus

Ants On A Shrimp

Met de Scandinavische keuken in de spotlight wordt Deense chefkok Redzepi gevolgd in een race tegen de klok.

Chefkok Redzepi in zijn keukenBeeld Ants on a Shrimp

Na Noma: My Perfect Storm is dit de tweede documentaire dit jaar rond René Redzepi, de chefkok van het Kopenhaagse restaurant Noma, herhaaldelijk verkozen tot beste restaurant ter wereld.

De twee films delen een droneshot van het exterieur van Noma, maar verder is Ants On A Shrimp de betere film, omdat regisseur Maurice Dekkers (Keuringsdienst van waarde) een duidelijker focus heeft.

Hij volgt Redzepi en zijn team naar Tokio, waar ze proberen hun 'Nordic cuisine' nieuw leven in te blazen. Geen sinecure, aangezien hun keuken, door een medewerker omschreven als 'natuurlijk, maar complex', gebaseerd is op lokale ingrediënten.

Ze moeten dus bij nul beginnen, uitgaand van wat er in Tokio voorhanden is. Redzepi zelf houdt in Kopenhagen het restaurant draaiende, zijn kernteam stuurt hij vooruit om gerechten te ontwikkelen.

Toch krijgt de film pas weer smoel als Redzepi zelf in Tokio arriveert. Na al het harde werk valt zijn commentaar de koks rauw op het dak: nog niet goed genoeg. Zo begint een enerverende race tegen de klok, om voor de vastgestelde openingsdatum het menu op een voor perfectionist Redzepi acceptabel niveau te krijgen.

Ants On A Shrimp

Regie Maurice Dekkers
Met Rene Redzepi, Thomas Frebel
Te zien in Cinecenter, De Balie, Rialto, Filmhallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden