Antonveneta in andere handen

AMSTERDAM - De Spaanse bank Santander, dat deel uitmaakt van het bankentrio dat ABN Amro heeft overgenomen, verkoopt de Italiaanse ABN Amrodochter Antonveneta voor negen miljard euro aan Banca Monte dei Paschi di Siena.De overname van Antonveneta in 2005 was hét hoogtepunt uit de carrière van Rijkman Groenink, voormalige topman van ABN Amro. Hij voerde een langdurige strijd om de Italiaanse bank te kopen, waarbij hij het moest opnemen tegen de centrale bank van Italië, die probeerde de Italiaanse markt te beschermen.

De president van de Centrale Bank en de directeur van Antonveneta belden elkaar regelmatig, waarbij kussen op het voorhoofd werden beloofd, met als doel om ABN Amro buitenspel te zetten.

Uiteindelijk slaagde Groenink in zijn missie. ABN Amro nam Antonveneta in september 2005 over en betaalde 7,6 miljard euro. Groenink was 'trots' op zijn zwaarbevochten overwinning. Italië was een nieuwe thuismarkt voor zijn bank. Antonio Fazio, president van de Centrale Bank, moest het veld ruimen toen de inhoud van de telefoongesprekken naar buiten kwamen.

Weekblad Elsevier riep Groenink vervolgens uit tot Nederlander van het jaar, omdat deze 'lefgozer' de Italiaanse bankenmarkt eigenhandig had opengebroken.

Inmiddels is ABN Amro overgenomen door het bankentrio Banco Santander, Royal Bank of Scotland en Fortis en één van de eerste acties van de nieuwe eigenaren is de verkoop van Groeninks trots Antonveneta.

De Italiaanse afdeling is in handen gevallen van Banco Santander, die ook de Braziliaanse activiteiten heeft overgenomen. In totaal betaalde de bank voor Italië en Brazilië 19,9 miljard euro.

Banco Santander ontvangt negen miljard euro voor Antonveneta. Dat is opvallend, want de Spaanse bank had bij de overname van ABN Amro de waarde van Antonveneta geschat op 6,64 miljard euro. De nieuwe eigenaar, Banca Monte dei Paschi di Siena, biedt dus een premie van 36 procent.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten.

Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld, opgericht in 1472. Het bedrijf is uitgegroeid tot de op vijf na grootste bank van Italië. Monte dei Paschi di Siena stond onder druk om uit te breiden omdat concurrenten Unicredit en Intesa sanpaolo zijn gegroeid na overnames. De nieuwe eigenaar Monte dei Paschi di Siena verwacht 360 miljoen euro per jaar te kunnen besparen door de overname van Antonveneta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden