Antonov verdwijnt van het Damrak

Versnellingsbakkenfabrikant Antonov wordt door NYSE Euronext van het Damrak verwijderd. De laatste handelsdag van het noodlijdende bedrijf, dat al enige tijd op het zogenoemde strafbankje van het beursbedrijf zit, is 29 mei. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Antonov werd opgericht in 1990 door de uit Bulgarije afkomstige uitvinder en naamgever Roumen Antonov. De onderneming kreeg in 1997 een notering in Amsterdam. Dat was destijds nog op de Nieuwe Markt van Amsterdam Exchanges (NMAX), een index van de effectenbeurs in Amsterdam voor jonge, snelgroeiende ondernemingen, die verdween bij de stichting van Euronext in 2000. Het transmissiebedrijf had toen al een paar jaar een plek aan de AIM in Londen, een notering die overigens enkele jaren geleden werd stopgezet.

Het aandeel Antonov, erg populair bij particuliere beleggers, bereikte in 1997 een hoogste koers ooit van omgerekend 74,42 euro (circa 163 gulden). Daarna zette het verval hard in. Antonov, dat in zijn geschiedenis nog nooit winst maakte, noteert inmiddels al een jaar onafgebroken rond de 0,01 euro. Halverwege 2009 was het aandeel voor het laatst meer dan een euro waard.

'Er bleek te weinig tijd om de jaarrekeningen over 2011 en 2012 en een prospectus te maken', aldus topman Marius Ritskes, die in het verleden als aandeelhouder zelf 'vele, vele miljoenen euro's' in het bedrijf heeft geïnvesteerd. Om van het strafbankje te komen moeten er ook nog miljoenen gestoken worden in Antonov. Dat geld is er volgens Ritskes, nu in ieder geval, niet. 'Ik heb gewoon meer tijd nodig'.

Ritskes verlaat Antonov overigens niet, nu de beursnotering wordt geschrapt. 'Ik blijf zitten om te kijken wat er te redden valt. Als ik in een paar maanden de boel op de rit heb, en ik denk dat de vorm van een notering de juiste manier is, kan ik er weer een aanvragen''.

De bestuursvoorzitter deed dat ook met het Belgische Algo Vision, dat hij als beursvehikel op 30 september 2010 in België weer terug naar beleggers bracht onder de naam Opportunity Investment Management (OIM). De notering van Algo Vision werd in maart 2007 geschrapt omdat het bedrijf niet aan zijn verplichtingen voldeed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden