Antonie Kamerling Award eert aandacht voor depressie

Mind, het landelijke platform voor mensen met psychische problemen, heeft de Antonie Kamerling Award in het leven geroepen.

Antonie Kamerling in 2008 Beeld anp
Antonie Kamerling in 2008Beeld anp

De prijs, die in het leven is geroepen in samenspraak met Isa Hoes en de familie van Kamerling, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een publicatie die openheid en kennis over psychische problemen bevordert.

"Met de nieuwe award willen we aandacht vragen voor het (levens)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen," legt een woordvoerster uit.

"Een belangrijk onderdeel in het steunen van mensen met deze problemen vormt het uiten van problemen die mensen ervaren, zodat ze eerder hulp krijgen en hopelijk geen ernstiger klachten ontwikkelen."

Kamerling kampte met manisch-depressieve klachten en maakte in oktober 2010 op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

Zijn vrouw Isa Hoes beschreef in haar boek Toen Ik Je Zag (2013) het leven met en de suïcide van de acteur. Middels dit boek probeerde zij ook meer aandacht te genereren voor mensen die worstelen met dit soort problemen.

Drie genomineerden
De Antonie Kamerling Award kan alleen gaan naar een boek of audiovisuele uiting, zoals een film, een programma of een documentaire. Ervaring leert dat dit de beste manieren zijn om mensen te informeren over het onderwerp.

De drie genomineerden zijn gekozen in samenspraak met een aantal deskundigen. Het publiek kan via de website van Mind helpen de winnaar te kiezen. Deze wordt 27 november bekendgemaakt.

De genomineerden dit jaar zijn de documentaire Emma Wil Leven van Jessica Villerius, de documentaire Roze Wolk van Anne-Marieke Graafmans en het boek Vals Alarm van Menno Oosterhoff. De prijs bestaat uit een beeldje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden