Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis daagt tabaksindustrie

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam doet aangifte tegen de vier grote tabaksfabrieken in Nederland wegens zware mishandeling.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens het ziekenhuis is de strijd tegen kanker 'dweilen met de kraan open' zolang tabaksproducenten moedwillig mensen verslaafd maken.

Volgens René Medema, voorzitter van de raad van bestuur, kan het ziekenhuis bijna niet anders dan naar de rechter stappen.

"Wij zijn gespecialiseerd in de bestrijding van kanker. Ondertussen zijn er bedrijven die bewust de wet omzeilen om mensen verslaafd te maken. Ons werk voelt daarom als dweilen met de kraan open."

"Dertig procent van de patiënten hier komt binnen als gevolg van roken. Tabak is met grote afstand de grootste veroorzaker van kanker. We móeten dus iets doen."

Het Antoni van Leeuwenhoek doet, als eerste ziekenhuis in Nederland ooit, aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft.

Het ziekenhuis sluit daarmee aan bij eerdere aangiften van onder meer longpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed en KWF kankerbestrijding. Ook het Antoni van Leeuwenhoek laat zich bijstaan door advocaat Bénédicte Ficq.

Sjoemelsigaret
Net als de eerdere aangiften richt die van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis zich op de 'sjoemelsigaret'.

Kleine gaatjes in de sigaret zorgen ervoor dat meetapparatuur minder schadelijke stoffen meet dan de roker daadwerkelijk binnen krijgt. Daardoor kunnen tabaksproducenten een maximale hoeveelheid nicotine in de sigaret kwijt.

De roker inhaleert wel twee tot drie keer meer schadelijke stoffen in, dan het maximum dat is opgenomen in de Tabakswet.

Onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderschrijft het bestaan van de sjoemelsigaret.

De tabaksindustrie weet al jaren van de truc en brengt daarmee, volgens advocate Ficq, bewust levens in gevaar.

Zware verslaving
Het Antoni van Leeuwenhoek - erkend als een van de tien beste kankerbestrijders ter wereld - benadrukt daarbij dat het een einde wil maken aan het stigma dat 'ziek worden door roken de eigen schuld is van de rokers'.

Medema: "Tachtig procent van de rokers begint in z'n tienerjaren. Hoe bewust ben je op die leeftijd van je keuze? Het zijn de jaren dat je denkt dat je de hele wereld aankan. Maar roken is zó'n zware verslaving. Zeker omdat de tabaksindustrie met de gaatjes in de sigaretten jou nog meer nicotine laat binnenkrijgen, dan is toegestaan."

"Wij hebben daar bij deze aangifte natuurlijk over nagedacht: is dit geen slecht signaal naar patiënten die hier komen als gevolg van roken. Maar ik benadruk: nee, dat is niet zo. Wij weten hoe zwaar deze verslaving is en dat is écht niet puur de schuld van de roker zelf."

Eerste keer
Al maanden hangt de beslissing van het Openbaar Ministerie in de lucht, om wel of niet tot vervolging over te gaan van de vier grote tabaksproducenten in Nederland. Dat besluit is al meerdere keren uitgesteld.

Marieke van der Molen van justitie kan niet zeggen of ze beslissing snel valt. "Dit is juridisch een zeer complexe zaak."

Mocht justitie tot strafvervolging overgaan, zou dat de eerste keer in de wereld zijn dat tabaksfabrieken strafrechtelijk worden vervolgd.

Lees ook: Longarts Wanda de Kanter: 'Al die zieken en doden, je ziet ze niet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden