Antoni van Leeuwenhoek vanaf vrijdag volledig rookvrij

Het Antoni van Leeuwenhoek in Slotervaart doet de sigaret volledig in de ban. In en rondom het ziekenhuis mag vanaf vrijdag niet meer worden gerookt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het gebouw en op het bordes van het in kanker gespecialiseerde instituut was roken al langer verboden, maar nu mag nergens op het buitenterrein meer een sigaret worden opgestoken. Met borden moet voor rokende medewerkers, patiënten en bezoekers duidelijk worden waar de rookvrije zone begint.

Dertig procent van de patiënten die het Antoni van Leeuwenhoek behandelt heeft volgens het ziekenhuis kanker ten gevolge van roken. ‘De doelstelling van ons ziekenhuis is niet met roken te verenigen en we willen patiënten er om die reden ook niet meer mee confronteren,’ aldus bestuursvoorzitter René Medema van het AVL. ‘Het is een onontkoombaar besluit.’

Het rookverbod kende een lange aanloop. Nadat de organisatie Amsterdams Rookalarm, waarmee zorginstellingen zich sterk maken voor een rookvrije toekomst, de ziekenhuisbazen opriep tot een algeheel rookverbod gaven het AVL en andere ziekenhuizen maart vorig jaar al aan de ambitie te hebben volledig rookvrij te willen zijn. Op het terrein van het OLVG mag vanaf 1 juli niet meer worden gerookt.

Publieke ruimte

Ook vroegen eerder dit jaar de ziekenhuizen OLVG, Amsterdam UMC, Boven IJ en Antoni van Leeuwenhoek en de zorginstellingen Amsta, ACTA, Cordaan en Jellinek in een brief de gemeente om de publieke ruimte rondom hun gebouwen rookvrij te maken.

Voor de invoering van rookvrije zones in de buurt van instellingen zal de gemeente eerst een rookverbod moeten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Groningen heeft zo’n verbod al in de APV opgenomen. Het college wil voor de zomer besluiten of de rookvrije zones er ook echt komen. Mocht dit het geval zijn dan gaat de gemeente per aanvraag bekijken tot hoe ver de rookzone zich strekt.

Aangifte tegen tabaksfabrikanten

Het Antoni van Leeuwenhoek deed vorig jaar als eerste grote ziekenhuis aangifte tegen de vier grote tabaksfabrikanten in Nederland wegens zware mishandeling. Volgens het ziekenhuis is de strijd tegen kanker ‘dweilen met de kraan open’ zolang tabaksproducenten moedwillig mensen verslaafd maken. “Wij zijn gespecialiseerd in de bestrijding van kanker,” zei bestuursvoorzitter Medema destijds. “Ondertussen zijn er bedrijven die bewust de wet omzeilen om mensen verslaafd te maken. Ons werk voelt daarom als dweilen met de kraan open.”

Het ziekenhuis sloot daarmee aan bij eerdere aangiften van onder meer longpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed en KWF kankerbestrijding. Ook het Antoni van Leeuwenhoek laat zich bijstaan door advocaat Bénédicte Ficq.

‘Vlak voor de chemo snel een sigaretje’

Met het infuus van de verpleegafdeling naar het rookhok. Het mag - maar hoe lang nog? Ziekenhuizen streven ernaar helemaal ‘rookvrij’ te worden. ‘Belachelijk. Buiten is toch buiten?!’ Lees hier de reportage bij het Antoni van Leeuwenhoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden