Antoni van Leeuwenhoek barst uit voegen; nieuwe verbouwing op komst

Het Antoni van Leeuwenhoek, ziekenhuis voor kankerpatiënten, kan de eigen groei amper bijhouden. De vorige verbouwing van 150 miljoen is nauwelijks afgerond of de nieuwe uitbreiding begint alweer. Kosten: nog eens 60 miljoen.

Lees onder dit artikel de verklaring van de cijfers.Beeld CvW / Het Parool

Volgens de nieuwste verwachtingen zal het Antoni van Leeuwenhoek in 2020 met 50 procent zijn gegroeid ten opzichte van nu. Door vergrijzing neemt het aantal patiënten met kanker fors toe. Ook verwijzen steeds meer ziekenhuizen patiënten voor ingewikkelde kankerbehandelingen door naar het expertisecentrum.

'We barsten uit onze voegen', zegt Wim van Harten van de raad van bestuur. 'Op het voorterrein staat een noodgebouw voor de polikliniek, omdat we het met de huidige infrastructuur nauwelijks meer aankunnen.'

De bouw van een kantoorpand van vijf verdiepingen is al begonnen. Afdelingen worden gerenoveerd en uitgebreid, er komen zes hypermoderne operatiekamers, de intensive care verdubbelt van zes naar twaalf bedden, de nieuwe dagbehandeling groeit naar 50 bedden (nu 30) en er wordt een nieuw researchgebouw opgetrokken. Er komt vijftienduizend vierkante meter gebouw bij, bovenop de zeventigduizend vierkante meter die er al was.

De expansie van het expertisecentrum is niet zonder reden. Steeds meer mensen krijgen kanker. In 2007 waren er 87.000 patiënten, in 2020 verwacht men 123.000 gevallen.

Verklaring van de cijfers uit bovenstaande infographic:
1. Nieuw researchgebouw 2. Nieuw revalidatiegebouw 3. Uitbreiding hal achterzijde 4. De afdeling pathologie krijgt een grotere 'uitsnijkamer', meer lab en grotere kantoren zodat het groeiende aantal pathologen, moleculair genetici en analisten er kan worden gehuisvest 5. Bovenste verdieping met schuin dak: techniekkamer. Daaronder, 2de verdieping: grotere intensive care met twaalf bedden (dat waren er zes). 1ste verdieping: dagbehandeling met vijftig bedden (waren er dertig). Begane grond: Uitbreiding polikliniek: extra kamers, wachtruimte en een nieuw priklab 6. Nieuwbouw kantoor 7. De afdeling holding (waar patiënten voor de operatie liggen), gaat van vier naar tien bedden en de afdeling recovery (herstel na opereren) gaat van tien naar achttien bedden 8. Zes nieuwe operatiekamers (in totaal twaalf) 9. hoofdingang en centrale hal 10. Op het centrale parkeerterrein komt een parkeergebouw met 1120 parkeerplaatsen, niet alleen voor het Antoni van Leeuwenhoek, maar ook voor bezoekers van Sanquin en het Slotervaartziekenhuis.

Lees vandaag ook in Het Parool: Als het toch moet, dan naar het AVL

Beeld CvW Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden