Antoinette Tanja stapt op

AMSTERDAM - De coalitie van PvdA, GroenLinks en Méérbelangen in Oost-Watergraafs-meer is uit elkaar gevallen, GroenLinks heeft zich teruggetrokken.Volgens fractievoorzitter Ines Orobio de Castro zijn de verhoudingen dermate slecht dat samenwerking niet langer mogelijk is.

De beslissing van GroenLinks betekent dat Antoinette Tanja (Welzijn) per direct haar functie als stadsdeelbestuurster neerlegt. Zij lag al langere tijd onder vuur van coalitiegenoten PvdA en Méérbelangen. Na kritiek van die partijen over haar manier van optreden in Het Parool bleek Tanja dermate beschadigd dat haar positie niet langer houdbaar was. Ze verscheen gisteravond niet eens in de deelraadsvergadering. Orobio de Castro maakte bekend dat haar fractie uit de coalitie stapt. Het betekent dat GroenLinks voor het eerst in de geschiedenis van Oost-Watergraafsmeer geen deel uitmaakt van het stadsdeelbestuur.

Volgens de verklaring van Orobio de Castro werkten de coalitiepartners niet op een gelijkwaardige manier samen. ''De basis ontbreekt om een groen, sociaal en links beleid te realiseren waarmee we onze kiezers recht in de ogen kunnen kijken.''

Voor de vergadering had Tanja al laten weten dat voor GroenLinks de verhoudingen in de coalitie als geheel centraal stonden. ''Wij vinden dat niet ik het probleem was, maar de samenwerking in de coalitie. PvdA en Méérbelangen wilden dat niet erkennen.'' Volgens Tanja hebben die partijen anderhalf jaar lang oppositie tegen haar gevoerd.

Fractievoorzitters Gery de Boer van de PvdA en Frans Romkema van Méérbelangen reageren verbaasd. De Boer: ''Wij hebben niet eerder van GroenLinks gehoord dat het onoverbrugbare politieke verschillen in de coalitie zag.'' Zij stelt dat enkele weken geleden tijdens de begrotingsbehandeling nog veel 'groene' en 'rode' moties zijn aangenomen. Romkema: ''De samenwerking in de coalitie was juist prima, maar het functioneren van Tanja werd in toenemende mate problematisch.'' Tanja zou te weinig luisteren naar de deelraad.

GroenLinks betreurt het juist dat 'een goede vakinhoudelijke bestuurder' het veld moet ruimen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden