Antoin Deul stapt per direct op als Ninsee-directeur

Het slavernijinstituut Ninsee moet op zoek naar een nieuwe directeur. De vorig jaar aangetreden Antoin Deul maakte dinsdag zijn vertrek bekend. 

Patrick Meershoek
Antoin Deul Beeld Roy Del Vechhio
Antoin DeulBeeld Roy Del Vechhio

Aanleiding is onvrede over een nieuw contract dat hem door het bestuur was aangeboden.

Deul maakte in 2016 zijn entree als voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, dat onder meer de jaarlijks herdenking in het Oosterpark organiseert van de afschaffing van de slavernij.

In april 2017 stelde een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken Deul in staat de stap te maken van onbezoldigd voorzitter naar betaald directeur. Dat gebeurde met instemming van het bestuur, zegt voorzitter Linda Nooitmeer, waarmee zij geruchten tegenspreekt dat dit vorig jaar al zorgde voor wrijving binnen het instituut.

Nooitmeer: "Binnen het Ninsee was behoefte aan professionalisering. Er lag een ambitieuze agenda. Deul was de beste persoon om die taken op zich te nemen. Daar paste een goed salaris bij. Daar was geen discussie over. De verdiensten van Deul waren voor iedereen helder."

Aderlating
Eind vorig jaar begonnen de gesprekken tussen bestuur en directeur over een nieuw contract. Het besluit van Deul om op te stappen kwam maandagochtend als een volslagen verrassing voor het bestuur, zegt Nooitmeer. "We dachten nog steeds in gesprek te zijn. Dit hadden we niet verwacht."

Nooitmeer wil niet in detail treden over de onderdelen waarop de gesprekken zijn gestrand. De hoogte van het salaris hoorde daar niet bij, zegt de voorzitter, maar ze voegt er wel aan toe dat het bestuur een verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de subsidiegevers, de rijksoverheid en de gemeente.

Het vertrek van Deul is een aderlating voor het Ninsee. Vanaf zijn komst bemoeide het instituut zich nadrukkelijk met het maatschappelijk debat in Nederland.

In 2016 werd op initiatief van het Ninsee voor het eerst de Black Achievement Month gehouden, een evenement waarbij zwart talent in het zonnetje wordt gezet.

Het Ninsee gaat op zoek naar een nieuwe directeur.

Lees terug: Antoin Deul: 'Goed om slavernijverleden overal te herdenken'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden