Antiradicaliseringsadviseur Saadia a.-T. ontkent relatie

Volgens de gemeente Amsterdam heeft de ontslagen anti-radicaliseringsambtenaar Saadia ait-Taleb voor 300.000 euro opdrachten verstrekt aan 'een vriendje'. Zelf vindt zij de zaak 'buiten alle proporties opgeblazen'. Er zou slechts zijn geflirt.

Marcel Wiegman
null Beeld anp
Beeld anp

Donderdag stonden beide partijen tegenover elkaar voor de rechtbank. Ait-Taleb (34) eist dat haar strafontslag van vijf maanden geleden ongedaan wordt gemaakt en dat achterstallig salaris alsnog wordt uitbetaald. De gemeente weigert.

Ait-Taleb zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling, of in elk geval aan het wekken van de schijn daarvan. Volgens advocaat Pieter de Jong ligt voor ambtenaren de lat hoog als het gaat om integriteit. Met het strafontslag zou de gemeente 'een signaal' hebben willen afgeven.

Geflirt
Ait-Taleb zou een relatie hebben gehad met Saïd J. Die maakte onder meer filmpjes voor de geheime (en voortijdig afgebroken) 'grijscampagne' van de gemeente, bedoeld om via vlogs radicaliserende jongeren op andere gedachten te brengen. J. was daarnaast betrokken bij de digitale aanpak van radicalisering en ontwikkelde onder meer een app.

Ait-Taleb, projectleider radicalisering en polarisatie van de gemeente, ontkende dat zij J. al kende voordat zij hem opdrachten gaf voor de grijscampagne. Gaandeweg zou tussen de twee 'een goede persoonlijke band' zijn ontstaan en uiteindelijk kwam het tot wederzijds 'geflirt'. "Ik ben 34 jaar en vrijgezel," zei Ait-Taleb.

"Veel mannen hebben met mij geflirt. Saïd ook, maar het is nooit tot een relatie gekomen. Als dat wel zo was geweest had ik het van de daken geroepen."

Vlak voor haar strafontslag had Ait-Taleb zelf ontslag genomen, omdat zij zich niet langer op haar gemak voelde op het stadhuis. Zij had naar eigen zeggen uitzicht op een baan bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die contacten zijn na het strafontslag stopgezet. "Na elf jaar werken voor de gemeente werd ik neergezet als een fraudeur. Maar ik heb altijd het algemeen belang voor ogen gehad. Mijn enige drijfveer was: mensen helpen."

'Girlstalk'
Volgens De Jong gaat het er niet om wat Ait-Taleb voelde, maar om 'de uiterlijke schijn'. Er was een klacht binnengekomen over vriendjespolitiek. De gemeente zou bovendien foto's hebben en een reeks WhatsApp-berichten, waaruit wel degelijk zou blijken dat er sprake was van een serieuze relatie tussen Ait-Taleb en J. Daarin stond bijvoorbeeld: 'Na 2,5 jaar zet ik er een punt achter. Said geeft mij niet wat ik nodig heb'.

Meer dan een beetje 'girlstalk' is dat niet, zei Christiaan Oberman, advocaat van Ait-Taleb. Op de foto's (selfies) zou ook niet meer te zien zijn dan een voorzichtig kusje op de wang. De zaak is volgens hem veel te groot gemaakt door de gemeente. Ait-Taleb, die volgens Oberman dacht afscheid van de gemeente te kunnen nemen met taart en bloemen, werd in plaats daarvan verdacht van fraude. "Ze werd door de politie opgewacht, haar spullen werden in beslag genomen en thuis bleek dat er huiszoeking was gedaan. Daarna werd het nieuws razendsnel publiek gemaakt."

Vriendjespolitiek
Hoewel de eerste melding over vermeende vriendjespolitiek al in november 2016 binnen kwam kon de gemeente gisteren geen uitsluitsel geven van het onderzoek van het Bureau Integriteit, dat sindsdien loopt. Volgens Oberman is de voormalige directeur van Ait-Taleb, Ruud IJzelendoorn, een tunnel ingelopen, waarin de feiten er niet meer toe doen. "Hij kon waarschijnlijk de facturen van de geheime grijscampagne niet meteen thuis brengen, maar toen bleek dat er helemaal geen sprake was van fraude kon hij niet meer terug."

De rechtbank doet uiterlijk 21 december uitspraak. De rechtbank doet uiterlijk 21 december uitspraak. Op 30 januari volgt een bodemprocedure. Daarnaast lopen nog drie onderzoeken: twee van de gemeente en één van het Openbaar Ministerie.

undefined

Wat er aan vooraf ging:
De projectmanager van de afdeling Radicalisering en Polarisatie, Saadia a.-T., werd eind augustus ontslagen door toenmalig burgemeester Van der Laan. Ze werd door het gemeentelijk Bureau Integriteit verdacht van belangenverstrengeling en fraude.

Toenmalig burgemeester Van der Laan lichtte in september het vergaande besluit tot strafontslag toe. Volgens de burgemeester was het incident zeer kwalijk te noemen, met het oog op de vele aanslagen in het buitenland. De burgemeester stelde dat het gevoel van veiligheid onder Amsterdammers onder het incident had geleden.

In november werd de naam van de ontslagen topambtenaar genoemd met betrekking tot de zogenaamde grijscampagne, een geheime serie vlogs die de gemeente wilde laten maken als antiradicaliseringsmaatregel. Burgemeester Van der Laan zou in woede ontstoken zijn toen bleek dat religie in die vlogs geen rol speelde, en had a.-T. en een andere collega verweten bevooroordeeld te zijn. Hierna zou er een 'witwasoperatie' hebben plaatsgevonden, waarbij moslims van het dossier werden afgehaald.

Dit werd in november tijdens een raadszitting over deze campagne ontkend door locoburgemeester Van der Burg. Volgens Van der Burg kwam het ontslag van a.-T. puur kwam door de vermeende fraude, en niet in verband viel te brengen met de grijscampagne. Volgens Van der Burg had de veiligheid in de stad door het gerommel op de dienst Openbare Orde en Veiligheid niet op het spel gestaan.

Lees ook: Ontslag Saadia A.-T. legt onrust rondom radicalisering bloot & Hoe de geheime 'grijscampagne' totaal ontspoorde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden