Antilliaanse gemeenschap Nederland geschokt

De moord op de politicus Helmin Wiels is als een 'donderslag bij heldere hemel' aangekomen bij de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. 'We rouwen allemaal. Je kunt in een politiek landschap een verschil van mening hebben, maar dat geeft niemand het recht iemand anders van het leven te beroven.' Dat zei John Leerdam, voorzitter van de Antilliaanse vereniging MAAPP, maandag.

null Beeld epa
Beeld epa

Volgens Leerdam zijn 'vriend en vijand geschokt'. 'Wiels had een uniek geluid. Hij is een paar keer bij ons geweest en we waren het niet op alle fronten met elkaar eens. Maar we respecteerden elkaars standpunten', zei het oud-Tweede Kamerlid. 'We moeten zorgen dat we de handen ineenslaan.'

Glenn Helberg, voorzitter van de Antilliaanse vereniging OCan, herkent zich daarin. 'Het is afschuwelijk. Ik kan niet anders zeggen dan dat iedereen geschokt is. Zo schokkend, daar zijn vriend en vijand het over eens.'

Beide verenigingen hebben plannen om in Nederland stil te staan bij de moord. Het is nog niet duidelijk op wat voor manier daar invulling aan gegeven moet worden. De OCan heeft daarover contact gehad met het kabinet van de gevolmachtigde minister van Curaçao. De MAAPP vergadert zaterdag over wat het kan doen.

Condoleanceregister
Het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao heeft maandag om 16.00 uur een condoleanceregister geopend voor de vermoorde politicus Helmin Wiels. Mensen kunnen de komende dagen van 9.00 tot 17.00 uur terecht in het gebouw aan de Badhuisweg 175 in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden