Antilliaan niet toe aan homoboot

AMSTERDAM - Het leek zo mooi: voor het eerst tijdens de Gay Parade een Arubaanse en Antilliaanse boot. Meer dan vijftig mensen meldden zich vrijwel direct aan. Het enthousiasme was groot. Tot initiatiefneemster Charlene Oduber (36) ineens werd geconfronteerd met de ene na de andere afmelding. Nu, kort voor de parade, zijn nog slechts dertien opvarenden over.

Over de oorzaak van de terugval hoeft ze niet lang na te denken.
Homoseksualiteit is 'op de eilanden' nog altijd een groot taboe. Beelden van de parade verschijnen er ook op tv en veel mensen vrezen herkenning door familie en vrienden.

De deelname van de boot, die als thema Pirates of the Carribean zou hebben, staat nu op de tocht. Oduber vreest het ergste: ''We hebben geen sponsor. We zouden de huur uit de entree van de deelnemers betalen. Ik weet niet wat ik nu moet doen.''

Misschien, hoopt ze, duikt op de valreep nog een gulle gever op of komen er alsnog een boel nieuwe opvarenden bij.

''Ik snap de angst wel, zeker bij jongere mensen. Toen ik vroeger op vakantie ging naar Aruba, en nog niet open was tegenover mijn ouders, was het ook moeilijk. Als de Roze Maandag op de kermis in Tilburg op de tv was, zette ik die snel uit.''

Sponsoring uit de eigen gemeenschap verwacht ze niet. Een bedrijf dat geld uitgeeft aan een homoboot? Nee, daar waagt zich niemand aan.
Nog elke dag is ze bezig afvallers en mogelijk nieuwe opvarenden te overtuigen van het belang om toch mee te varen op de boot. ''Het is ontzettend belangrijk dat mensen voor hun rechten opkomen. Niet alleen om sociaal geaccepteerd te worden, maar ook om wettelijk helemaal gelijk te zijn,'' houdt ze deze mensen voor. ''Bij sommigen lukt dat ook. Er vallen mensen af, er komen er een paar bij.''

Maar stel dat het aantal toch onvoldoende blijft? ''Dan heb ik in elk geval het gevoel dat ik het geprobeerd heb. Iemand moét gewoon iets doen.''

Of het nu in Nederland of op de eilanden is, overal stelt de Arubaanse zich strijdbaar op. Toen ze zich in 2004 met haar toenmalige Nederlandse echtgenote op Aruba vestigde, weigerde een ambtenaar hen als gehuwden in te schrijven. De vrouwen maakten er werk van. De juridische strijd werd uitgevochten tot aan de Hoge Raad, die besliste dat een in Nederland gesloten homohuwelijk ook op Aruba moest worden erkend. Een mooie overwinning, maar nog niet voldoende voor Oduber, die ook nog besloot bij het Europees Hof een zaak in te dienen tegen politici en functionarissen wegens discriminatie.

Inmiddels is haar eigen huwelijk, waarvoor ze op Aruba zich zo sterk maakte, voorbij. Maar het gevecht maakte wel de weg vrij voor anderen.

''Vechten voor jezelf, maar ook voor een ander. Dat is belangrijk. Daar ben ik, geloof ik, voor op aarde gezet. Dat wil ik mijn dochtertje ook meegeven. En dat als er eens iets niet lukt, je niet moet opgeven, maar gewoon moet doorgaan.'' (CORRIE VERKERK)

Homoseksualiteit is 'op de eilanden' nog altijd een groot taboe. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Homoseksualiteit is 'op de eilanden' nog altijd een groot taboe. Foto ANP/Robin Utrecht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden