Antihomo-uitspraken Amsterdamse politicus Delano Felter opnieuw bekeken

Er is een nieuw oordeel nodig of antihomo-uitspraken van de Amsterdamse politicus Delano Felter beledigend en strafbaar zijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Delano Felter Beeld Dingena Mol
Delano FelterBeeld Dingena Mol

Het gerechtshof in Amsterdam liet Felter eerder vrijuit gaan, maar die uitspraak is door de Hoge Raad vernietigd.

Felter betoogde in 2010 als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij dat homo's te aanwezig zijn in Amsterdam. 'De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur', vertelde hij. 'Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's.'

Homobelangenvereniging COC deed aangifte. Het hof in Amsterdam bepaalde echter dat de uitspraken van Felter binnen de ruime vrijheid van meningsuiting vallen die een politicus heeft. De uitspraken waren volgens het hof niet bedreigend of intimiderend en ze zetten ook niet aan tot haat en geweld.

De Hoge Raad ziet dit anders. Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat. Dat geldt niet alleen voor het aanzetten tot haat en geweld, maar ook voor uitspraken die aanzetten tot onverdraagzaamheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden