Antifascisten plakken 'verboden voor joden'-bordje op galerie

'Verboden - voor joden - voor negers - voor moslims'. De AFVN-Bond van Antifascisten heeft de Totalitarian Art Gallery op het Singel vanmiddag beplakt met deze 'verbodsbordjes'. In de galerie ligt sinds vrijdag een door Adolf Hitler gesigneerd exemplaar van Mein Kampf.

Priscilla Tienkamp
De bordjes die vanmiddag op de galerie geplakt werden Beeld Mark Vos
De bordjes die vanmiddag op de galerie geplakt werdenBeeld Mark Vos

De bond wil dat de burgemeester de galerie van galeriehouder Michiel van Eyk sluit. Ook eisen ze inbeslagname van het boek. Ze zeggen aangifte te hebben gedaan bij de politie. Als die het boek niet in beslag nemen, doen ze dat zelf. Dat mag niet, aldus een woordvoerder van de politie zaterdag. 'Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal.'

De bond noemt de galerie in een mail aan de burgemeester 'een drugspand', omdat hier 'geestelijke drugs en nazirelikwieën' worden aangeboden. Hoewel Mein Kampf alom online te lezen is, vinden ze de verkoop van originele exemplaren 'buiten kringen van erkende historici in het kader van de beoefening van de wetenschap' ongewenst.

Amsterdamse familie
Van Eyck wil het gesigneerde exemplaar alleen tentoonstellen en niet verkopen. Volgens hem is het een zeldzame uitgave. Hij kocht het boek vorige week voor een onbekend bedrag van een Amsterdamse familie. De naam van de familie houdt hij op verzoek geheim, maar volgens Van Eyck behoorde het boek tot de inboedel van een inmiddels overleden vader. 'Als verzamelaar zou de man het na de oorlog via onduidelijke Duitse familiebanden hebben verkregen. De familie wilde er vanaf, maar herkende de grote historisch waarde.'

De editie is voorzien van zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler, die het boek tijdens de kerst van 1939 mogelijk als relatiegeschenk cadeau deed aan een regionale leider van de NSDAP.

Rechtszaak
Vorig jaar werd Van Eyk vrijgesproken in een rechtszaak wegens de verkoop van een exemplaar van Mein Kampf. Het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep; deze zaak moet nog dienen. Het OM wacht dit hoger beroep eerst af, zei een woordvoerder van het OM zaterdag.

Overigens is nog de vraag of het niet juist de bond zelf is die hier strafbaar is. Advocaat Sidney Smeets, werkzaam bij het advocatenkantoor Spong dat de galeriehouder eerder verdedigde in de rechtszaak over de verkoop van Mein Kampf, zegt op twitter dat de antifascisten met deze actie strikt genomen juist zelf discrimineren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden