Update

Anti-pestwet kan rekenen op brede Kamersteun

Kamerleden zijn blij dat staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs scholen gaat verplichten om pesten aan te pakken. Dekker kan op steun rekenen van coalitiepartijen VVD en PvdA, maar ook van een deel van de oppositie. Wel kan de wet op sommige punten nog wel wat strakker, vinden de partijen.

Bewerkt door Redactie
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (links en Kinderombudsman Marc Dullaert Beeld anp
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (links en Kinderombudsman Marc DullaertBeeld anp

Een anti-pestwet is volgens staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs het beste antwoord op pesten. Hij presenteerde vandaag samen met Kinderombudsman Marc Dullaert op een school in Den Haag een wetsvoorstel om de problemen fors te verminderen. Het plan lijkt bij velen in goede aarde te vallen.

Anti-pestcoördinator
Dekker wil scholen verplichten om het pesten flink aan te pakken. Ze moeten een lesmethode gaan gebruiken tegen pesten waarvan zeker is dat deze werkt, er moet een anti-pestcoördinator worden aangesteld en de Inspectie van het Onderwijs moet nauwgezetter controleren. Ook moeten docenten beter worden opgeleid om pesten te signaleren en moet er beter worden gelet op cyberpesten, pesten via internet. Volgens Dekker is de wet hard nodig, omdat een op de tien leerlingen nu wordt gepest. 'We koesteren niet de illusie dat pesten kan worden uitgeroeid, maar we zijn moreel verplicht om gezamenlijk ons uiterste best te doen het zo ver mogelijk terug te dringen. Duidelijk moet zijn dat pesten onacceptabel is, in elke situatie.'

Kinderombudsman
Dullaert sprak van rigoureuze stappen om het pesten aan te pakken. Hij noemde het ontoelaatbaar dat zoveel kinderen worden gepest. 'Pesten is niet zomaar wat, het is een vorm van geweld die grote littekens na kan laten.' De Kinderombudsman gaat leerlingen en ouders die vastlopen met klachten over pesten proberen te helpen, staat ook in het plan van Dekker.

Realistisch plan
In de Tweede Kamer werd met tevredenheid gereageerd op het wetsvoorstel. Coalitiepartijen VVD en PvdA noemden het een goede stap vooruit. Oppositiepartij D66 sprak van een realistisch plan en ook de ChristenUnie liet zich positief uit. De PO-Raad, een vereniging van schoolbesturen, kan zich ook goed vinden in de plannen. Wel waarschuwt de vereniging dat Dekker niet op de stoel van schoolbesturen en leraren moet gaan zitten.

Hype
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is minder enthousiast: een wet lost volgens de bond het pestprobleem niet op. 'Laat de scholen het zelf oplossen. Het is jammer dat de staatssecretaris ingaat op de hype die er nu rond pesten is', stelt een woordvoerster. Pesten kwam enkele maanden geleden hoog op de politieke agenda te staan na een aantal zware incidenten in het onderwijs. Scholieren Tim Ribberink en Fleur Bloemen pleegden zelfmoord, vermoedelijk nadat ze op school waren gepest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden