Anti-Europeanen stap dichter bij vorming nieuwe EU-fractie

De PVV en andere anti-Europese partijen in het Europees Parlement hebben een nieuwe stap gezet om een fractie te kunnen vormen. Zij slaagden erin een Poolse partij aan zich te binden, is vandaag van ingewijden in Brussel vernomen.

V.l.n.r. Matteo Salvini (Lega Nord), Harald Vilimsky (Freedom Party Oostenrijk) Marine Le Pen (Front National) en Geert Wilders (PVV) Beeld ap
V.l.n.r. Matteo Salvini (Lega Nord), Harald Vilimsky (Freedom Party Oostenrijk) Marine Le Pen (Front National) en Geert Wilders (PVV)Beeld ap

Met de Polen van Kongres Nowej Prawicy (Congres van Nieuw Rechts) zouden er nu zes partijen aan boord zijn. Om een fractie te kunnen vormen, zijn zeven partijen uit zeven landen nodig. Met een fractie in het EU-parlement sta je sterker. Als fractie kun je meer invloed uitoefenen en krijg je ook meer geld. Naar verluidt zouden de anti-Europeanen als fractie de komende 5 jaar kunnen rekenen op ongeveer 25 miljoen euro.

Zoektocht naar zevende partij
De PVV van Geert Wilders en het Franse Front National besloten onlangs al tot samenwerking met de Oostenrijkse FPÖ, het Belgische Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord. Samen met de Polen komen zij op 42 afgevaardigden.

Op zoek naar een zevende partij zou er worden onderhandeld met het Litouwse Tvarka ir Teisingumas (Orde en Rechtvaardigheid). Van de twee afgevaardigden van deze partij zou één echter de voorkeur geven aan de liberale fractie, de andere Litouwer zou twijfelen. De partij zit nu nog in de eurokritische fractie Europa van Vrijheid en Democratie met de Britse UKIP en de SGP. Wilders is woensdagmiddag in Brussel voor verder beraad.

Extreem rechts
De Poolse partij Congres van Nieuw Rechts wordt in media als extreem rechts bestempeld. Partijleider Janusz Korwin-Mikke pleitte voor afschaffing van het stemrecht voor vrouwen. Hij uitte zich ook antisemitisch. En Adolf Hitler zou niets hebben geweten van de genocide door de nazi's op de Joden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden