Staatsliedenbuurt

'Anouar B. bood twee ton voor valse verklaring'

De Kroatische crimineel Goran K. (28) zegt dat hem in de gevangenis twee ton is geboden om een valse verklaring af te leggen waardoor Anouar B. (28) 'vrij zou komen' in het hoger beroep over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Bij de hevige schietpartij eind 2012 kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Beeld ANP
Bij de hevige schietpartij eind 2012 kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven.Beeld ANP

Goran K. kreeg 9 jaar cel voor de moord op een 37-jarige Litouwer in Brabant in 2014.

Hij zat enige tijd samen met de voor betrokkenheid bij een liquidatie in België veroordeelde Benaouf A. op een speciale afdeling voor gedetineerden die levensgevaar liepen.

Benaouf A. was op 29 december 2012 het belangrijkste doelwit van de schutters in de Staatsliedenbuurt. Hij ontkwam, maar zijn vrienden Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden met grof geweld vermoord. Het groepje daders dat vluchtte in een Audi RS4 schoot vanuit de auto op de Haarlemmerweg met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Bewijs
Benaouf A. heeft altijd stellig gezegd dat hij Anouar B., 'Popeye', heeft herkend als inzittende van de Audi, en als schutter die het vuur op hem opende. Die verklaring was een belangrijk onderdeel van het bewijs op grond waarvan de rechtbank B. tot levenslang veroordeelde.

Die cruciale verklaring van Benaouf A. is dan ook steeds onderdeel van hooglopend debat in het proces, waarin maandag het hoger beroep is begonnen.

Goran K. herhaalde op de openingsdag van het appèl dat hij het afgelopen half jaar in de gevangenis was benaderd door een medegedetineerde die hem geld bood om te liegen dat Benaouf A. aan hem (K.) had toegegeven dat hij (A.) had verzonnen dat 'Popeye' op hem had geschoten.

K. zegt dat hij steeds weigerde zo'n valse verklaring af te leggen over de door hem zeer gewaardeerde Benaouf A., waarna die medegedetineerde 'vijf à zes keer' ging bellen en dan terugkeerde om het bod te verhogen - uiteindelijk tot 200.000 euro.

Brieven
Uiteindelijk stuurde Goran K. brieven en een kaart aan Benaouf A. waarin hij omfloerst probeerde te laten weten dat wat speelde omtrent 'Popeye'. Die brieven werden onderschept doordat Benaouf A. in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught vast zit - de zwaarst beveiligde gevangenis van het land.

Uiteindelijk werd Goran K. over zijn brieven verhoord door de politie en opgeroepen als getuige in het hoger beroep - op aandringen van advocaten Inez Weski van Anouar B. en Bénédicte Ficq van diens eveneens tot levenslang veroordeelde medeverdachte Adil A.

Het verhoor van Goran K. begon warrig en ongestructureerd, maar kwam na bijna twee uur tot de kern: de beweerde poging tot omkoping van K.

Anouar B. heeft altijd, ook zeer emotioneel en verontwaardigd, gesteld dat Benaouf A. liegt dat hij hem in de Audi heeft herkend. Ook maandagmiddag had hij geregeld moeite zich stil te houden tijdens het verhoor van Goran K.

Anouar B., boos aan het slot van het verhoor tegen de getuige: "Waarom was meneer bang om twee ton te noemen, zoals hij zegt, maar is hij nu niet bang om hier mijn naam te noemen?"

Goran K.: "De brieven zijn al onderschept, dus de naam is al bekend."

Lees ook: Ruzie in rechtszaal tussen Benaouf A. en Anouar B.

Zaak Staatsliedenbuurt: hoe zit het ook alweer?

Op 29 december 2012 wilden twee groepen daders Benaouf A. liquideren. Hij kon vluchten, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden met grof geweld vermoord op straat. Op de vlucht schoot één groepje daders op de Haarlemmerweg vanuit een Audi RS4 van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Anouar B. (38) en Adil A. (30) zijn door de rechtbank tot levenslang veroordeeld in deze zaak. Benaouf A., die zelf een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit voor een andere liquidatie, is een cruciale getuige, omdat hij onder meer zegt Anouar B. te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de Audi RS4.

De verdachten hoopten dat Benaouf A. zijn verklaring in hoger beroep aan zou passen, maar hij liet zich niet intimideren en liet aan het begin van het hoger beroep weten bij zijn verklaring te blijven. De spanningen tijdens de inleidende zittingen van het beroep liepen hoog op, met scheldpartijen over en weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden