Plus

Another Day of Life vermengt film en animatie tot een geheel

In Another Day of Life vatten de Spaanse documentairemaker Raúl de la Fuente en de Poolse animatiefilmer Damian Nenow de burgeroorlog in Angola in animatiebeelden en archiefmateriaal.

Another Day of Life Beeld .
Another Day of LifeBeeld .

Met Jeszcze dzien zycia schreef de Poolse journalist en schrijver Ryszard Kapuscinski (1932-2007) in 1976 zijn beroemdste werk. In Nederland werd het boek in 1988 uitgegeven als Nog een dag. Het is een verslag van drie maanden aan het begin van de bloederige burgeroorlog in Angola, nadat het land in 1975 was bevrijd van de Portugese overheerser.

Onder zijn Engelse titel Another Day of Life krijgt het boek nu een zeer creatieve verfilming door de Spaanse documentairemaker Raúl de la Fuente en de Poolse animatiefilmer Damian Nenow. Zoals Kapuscinski in zijn boek de feiten van het conflict combineerde met een meer literaire en poëtische vertelstijl, zo vermengen de twee regisseurs hun beider disciplines tot één geheel.

Fantastische elementen
Het grootste deel van Another Day of Life toont in animatie hoe Kapuscinski zich staande houdt in het conflict. Zijn avonturen worden voor de film gestroomlijnd tot een zoektocht naar ene Farrusco, een van oorsprong Portugese rebellenleider, die een bijna mythische status heeft gekregen. Hij gaat zijn tocht aan met collega-journalist
Artur en de twee stuiten onderweg op de jonge guerrillastrijder Carlotta.

Dat relaas in animatie wordt ondersteund door documentairebeelden die af en toe inbreken: archiefmateriaal, maar ook interviews met nog levende betrokkenen en beelden van het hedendaagse Angola. Het benadrukt keer op keer dat wat we zien direct aan de realiteit is onttrokken. Ook als de animatiebeelden soms meer fantastische elementen bevatten. Want de via rotoscopie gemaakte beelden (waarbij echte acteurs worden gefilmd en hun bewegingen beeldje voor beeldje worden nagetekend) nemen bij vlagen een hallucinante vlucht.

Confusão
De la Fuente en Nenow tonen niet sec wat Kapuscinski overkwam, maar laten zijn verhaal kleuren vanuit zijn emoties en binnenwereld. Die wordt getekend door verwarring. "Er zijn hier geen feiten, er is alleen confusão," wordt Kapuscinski op een gegeven moment toegebeten. Die Portugese term is het sleutelwoord voor de film. Het door de kolonisten naar Angola gebrachte woord betekent zoveel als verwarring of chaos, maar met een connotatie van oproer en tumult.

Die confusão weten De la Fuente en Nenow ontegenzeggelijk te vangen in hun enerverende beelden. Minder succesvol zijn ze in het overbrengen van de genuanceerde en complexe verslaggeving die Kapuscinski over de verwarde wereld wist te creëren. Net te vaak schiet Another Day of Life door naar de overdonderende bombast van een oorlogsfilm.

Another Day of Life
Regie Raúl de la Fuente & Damian Nenow
Met Miroslaw Haniszewski, Kerry Shale
Te zien in De Balie, Eye, Filmhallen, Lab111, RialtoMet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden