Anonymous richt vizier op Israël, maar cyberaanval richt weinig schade aan

'Wij zullen niet stoppen voordat de politiestaat een vrije staat wordt en Palestina vrij is.' Met die woorden kondigde hackerscollectief Anonymous medio vorige week een grote cyberaanval aan op honderden websites van Israëlische ministeries en organisaties, onder de naam #OpIsrael. Vooralsnog lijkt er weinig schade te zijn aangericht.

Thomas van der Kolk

'Op 7 april roepen we onze broeders en zusters op om op alle mogelijke manieren de cyberspace van Israël te hacken, te defacen, te kapen, te database-lekken of over te nemen', aldus Anonymous in een verklaring.

Vanmorgen was er inderdaad sprake van een aanval op sites van vooral banken en miniseries, maar Israëlische hackers wisten de schade te beperken door de site van een aan Anonymous gelieerde groep te hacken, die zou worden gebruikt om de aanvallen te coördineren.

Aandacht
Het is Anonymous waarschijnlijk vooral te doen om het trekken van aandacht. Op Twitter, YouTube en posters werd de aanval van 7 april groot aangekondigd. Een hacker uit het Midden-Oosten die aan de aanval deelnam heeft tegenover Russia Today gezegd dat het doel is om 'de wereld het ware gezicht te laten zien van Israël en diens gewapende troepen.' Ook vorig jaar werd op 7 april een cyberaanval uitgevoerd. Die zou volgens de hacker zijn bedoeld om Israël te waarschuwen voor 'nieuwe, grotere verrassingen'. De sites van onder andere het Israëlische parlement, verscheidene ministeries en andere overheidsdiensten lagen toen enige tijd plat.

Vandaag lijkt Anonymous erin te zijn geslaagd om leuzen tegen Israël op een aantal sites van met name kleine bedrijven te plaatsen. Israëlische activisten zouden hebben teruggeslagen door sites van radicaal-islamitische organisaties te hacken en er pro-islamitische teksten op te plaatsen.

Anonymous
De groep Anonymous verrees in 2003 en staat bekend om haar cyberaanvallen op hooggeplaatste websites, zoals die van de overheid en CIA, miljoenenbedrijven, creditcard-aanbieders en banken. Het is echter een uiterst amorfe groepering die vooral bestaat uit individuele hackers.

Een andere hackersgroep, AnonGhost, heeft een video gepubliceerd waarin zij stelt dat de cyberaanval van vandaag elke mogelijke Israëlische website tot doelwit heeft en is bedoeld om solidariteit met de Palestijnen te tonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden