Anonymous claimt eerste jihadsite te hebben gehackt

Het lijkt erop dat Anonymous erin is geslaagd om de jihadistische website Ansar Al Haqq (vrij vertaald: 'Verdedigers van de Waarheid') offline te halen. Het is daarmee het eerste slachtoffer van 'Operatie Charlie Hebdo' die het hackerscollectief is gestart naar aanleiding van de boedige aanslag op het Franse weekblad afgelopen woensdag.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Wie Ansar Al Haqq probeert te bezoeken wordt nu automatisch doorverwezen naar de zoekmachine Duck Duck Go, die zich beroemt op het feit dat gebruikers er op geen enkele wijze worden gevolgd. Eerder was de voorpagina van de site soms nog wel te zien, wat wijst op een strijd tussen hackers van Anonymous en beheerders van de site van Ansar Al Haqq.

Lijst

Anonymous heeft aangekondigd meer vermeende jihadistische sites plat te leggen. Het collectief heeft een lijst met een tiental van deze sites geplaatst op Pastebin, een webapplicatie die kale tekst kan opslaan. Anonymous roept internetters op om internetadressen en twitteraccounts van jihadistische websites door te geven.

Het collectief ontkent uit anti-islamitische motieven te handelen. Op de site Où Manger Halal, waar adressen van halal-restaurants te vinden zijn, hebben hackers zaterdag een varkenskop geplaatst. Anonymous ontkent daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Anonymous heeft niet alleen aan moslimextremisten de oorlog verklaard. Er is ook een operatie aangekondigd tegen de Duitse anti-islambeweging Pegide. De website www.pegide.de verwijst op het moment van schrijven echter nog naar de officiële Facebookpagina van de organisatie.

Amorfe groepering

De groep Anonymous verrees in 2003 en staat bekend om haar cyberaanvallen op websites van bijvoorbeeld overheidsinstanties, zoals die van de overheid en CIA, miljoenenbedrijven, creditcard-aanbieders en banken. Het is echter een uiterst amorfe groepering die vooral bestaat uit individuele hackers. De beweringen van Anonymous zijn dan ook uiterst lastig te controleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden