Anonymous: 'Aanvallen tegen Israël op Holocaustdag'

Hackersgroep Anonymous lanceert naar eigen zeggen op zondag, de gedenkdag voor de Holocaust, een grote digitale aanval op Israël. De beweging wil Israël 'van het internet laten verwijderen'.

Het gezicht van Guy Fawkes, het symbool van Anonymous, op een muur. Beeld afp
Het gezicht van Guy Fawkes, het symbool van Anonymous, op een muur.Beeld afp

Anonymous komt met #OpIsrael, zoals de aanval wordt genoemd, in actie tegen 'Israëls voortdurende schendingen van de mensenrechten, het verbreken van de wapenstilstand met de Palestijnen en de continue bouw van illegale nederzettingen', stelde de beweging in een persbericht.

Tijdens de operatie worden websites van de Israëlische overheid, veiligheidsdiensten, banken, media en bedrijven doelwit. Leden van Anonymous maken in de aanloop naar en tijdens de aanval op berichtendienst Twitter melding van de websites die zij hebben gehackt en persoonlijke gegevens van Israëlische ambtenaren en soldaten die zij hebben gestolen.

Symbolische dag
'Wij vallen aan op de internationale gedenkdag voor de Holocaust, omdat dit een belangrijke, symbolische dag is', verklaarde een hacker tegenover het ANP. 'Wij willen dat de wereld op deze dag stilstaat bij de misdaden van het zionisme tegen de Palestijnen.'

De cyberaanval zondag is een vervolg op de grote digitale aanval van Anonymous op Israëlische websites tijdens de strijd tussen Israël en de Palestijnse Hamas in de Gazastrook in november vorig jaar. Toen werden Israëlische websites dagelijks miljoenen keren aangevallen en werden de persoonlijke gegevens van 5000 Israëlische overheidsfunctionarissen op internet gepubliceerd.

Scepsis
Hoewel Anonymous #OpIsrael aankondigt als 'de grootste internetoorlog in de geschiedenis van de mensheid', bestaat er scepsis over de aanval.

'Websites van de Israëlische overheid en veiligheidsdiensten zijn zeer goed beschermd, omdat deze continu worden aangevallen,' aldus dr. Gabi Siboni, een Israëlische expert in digitale oorlogsvoering aan de universiteit van Tel Aviv.

'Anonymous gebruikt vooral DDoS-aanvallen, waarbij sites worden bestookt met dataverkeer, zodat de servers overbelast raken en de sites tijdelijk slecht bereikbaar worden. Daar kunnen privépersonen en bedrijven weinig tegen doen, maar de schade blijft meestal beperkt.'

Beveiliging opgeschroefd
Toch meldde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yuval Steinitz deze week dat de beveiliging van belangrijke digitale infrastructuur is opgeschroefd. Daarnaast opent de Israëlische Internet Associatie op de dag van de aanval een telefonische hulplijn voor burgers en bedrijven die denken slachtoffer van #OpIsrael te zijn.

Die voorbereidingen zijn terecht, vindt Siboni. 'Websites over bijvoorbeeld Joodse cultuur of nieuwssites die dagelijks veel bezoekers trekken, hebben grote symbolische betekenis in onze samenleving. Helaas is het te kostbaar en te ingewikkeld om al deze websites afdoende te beveiligen.'

In november publiceerde Anonymous op Youtube onderstaande aankondiging van cyberaanvallen op Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden