PlusKlapstoel

Annette van Trigt: 'Dat emancipatiegen heb ik niet zo'

Annette van Trigt (1956) is radio- en tv-presentator. Ze was twaalf jaar anchor van Studio Sport en maakt tegenwoordig sportdocumentaires. Volgende week begint het EK vrouwenvoetbal, waar zij hoofd woordvoering is.

Willeke Keulen
Annette van Trigt: 'Als ik ergens op stukloop, is het op vrouwen' Beeld Harmen de Jong
Annette van Trigt: 'Als ik ergens op stukloop, is het op vrouwen'Beeld Harmen de Jong

Haarlem

"Met de H van Heimwee. Altijd als ik over de brug van het Spaarne rijd, denk aan het liedje dat ik met mijn kinderen zong: Onder de brug van het Spaarne, lag een krokodil en wie er wou erop varen, die beet hij in zijn bil."

Bord op schoot

"Ik heb zelf nog nooit met het bord op schoot Studio Sport gekeken. Bij ons thuis was het snel eten, afwassen en dan Studio Sport. Mijn moeder was ongelooflijk fanatiek. Eigenlijk nog steeds."

"Als ik haar nu bel, zegt ze: 'Die Mourinho, man, man, man. Ik erger me dood.' Dat heeft te maken met de glorietijd van Ajax. In haar tijd wonnen ze alles wat er maar te winnen viel. Mijn vader keek wel mee, maar zij zat echt mee te schoppen en te schreeuwen op de bank."

Abba

"Ik heb ze in 1982 geïnterviewd in Zweden voor een Veronicaspecial. Het was ter ere van hun tienjarige jubileum, maar tijdens het gesprek bleek dat ze uit elkaar waren. Dat was nog nergens officieel naar buiten gebracht. Ze waren bloedchagrijnig."

"Vooral Agnetha, dus het hielp niet dat ik haar van de regisseur een heel gênante vraag moest stellen. Hoe ze het vond dat haar billen gekroond waren tot sexiest bottom in the world? Ik zat daar met plaatsvervangende schaamte, en wilde het liefst hard weghollen. Vanaf dat moment dacht ik: zoek het uit, als het niet goed voelt, dan doe ik het dus niet."

Jules Unlimited

"Ja, ik zat bij de allereerste lichting presentatoren. Wat ben ik toch een pionier, haha! Maar ik heb weinig spannends gedaan, hoor. Het leukste was varen in een klein onderzeeërtje en ik heb ooit een bergwand beklommen van wel 30 meter hoog. Oeh! Ik weet nog dat een van ons het riool in moest en dat we lootjes hebben getrokken. Die dans ben ik mooi ontsprongen."

Studio Sport

"Geweldige tijd, maar radio bleef ik leuker vinden. Daar kon ik meer mijn eigen stempel drukken en je hebt bij tv mensen die - laat ik het diplomatiek zeggen - meer voor zichzelf gaan dan voor het product."

"Mooi om me tussen de mastodonten te begeven en hun gevechten te zien. Ik weet nog dat Kees Jansma vertelde hoe hij Johan Cruijff binnenhaalde als analist. In de taxi vanaf Schiphol vroeg Cruijff uit het niets: 'Ben jij rancuneus?' Kees is natuurlijk hartstikke rancuneus maar zei nee, waarop Cruijff uit het raampje keek en zei: 'Ik wel'."

"Ik was de enige vrouw, maar vond het niet ­intimiderend. Ik was immers aangenomen door Kees. Ik denk door mijn eigenzinnigheid Je kunt onbedaarlijk met hem lachen. Dat mis ik weleens. Het is allemaal zo serieus."

Frau Koeman

"Toen heb ik mijn vrouw-zijn wel uitgemolken. Het EK '88, na Nederland-Duitsland, met het beruchte doelpunt van Van Basten. Niemand kon het team te pakken krijgen, want als je iets officieel vraagt, lukt het nooit."

"Ik wist waar ze verbleven en heb toen alsmaar naar de receptie gebeld en dan zei ik: 'Mit Frau Koeman, darf ich mit meinem Mann sprechen?' Werd ik zo doorverbonden naar zijn hotelkamer. Die spelers vonden het wel mooi. Dan vroeg ik: met wie ben je daar op de kamer - ja Hans is hier ook. Kreeg ik meteen Hans van Breukelen aan de lijn. Zo ging het maar door."

Mannenbolwerk

"Ja, maar dat was bij Veronica ook. Ik ben nooit anders gewend geweest en ik kan gewoon heel goed met mannen opschieten. Als ik ergens op stukloop, is het op vrouwen, haha. Ik weet niet waarom, maar je hebt van die vrouwen... Nou, neem maar van me aan: ze zijn vreselijk. Dan heb ik liever vier mastodonten tegenover me."

"Ik was de eerste vrouwelijke journalist die ­geaccrediteerd werd voor de Tour de France. Ik weet nog dat Bernard Hinault langs de persauto kwam gereden, naar binnen keek en zowat van zijn fiets viel. Bij interviews werd ik vaak aangekeken met een blik van wat komt die nou doen? Dat was ook wel een voordeel: ze zagen me als een onschuldig meisje."

Sarina Wiegman

"De bondscoach. Kijk, dat is nou een leuke vrouw. Ik ben benieuwd hoe ze het voor elkaar gaat krijgen en of ze het voor elkaar gaat krijgen. Ze staat onder grote druk omdat het EK in eigen land is. Dat is een grote verantwoordelijkheid."

"Het is toch een Europees kampioenschap, met zestien landen en zeven speellocaties. Het is niet niks. En weet je, ik ga iets provocerends zeggen: ik hoop dat Frank Snoeks dan de finale doet en Jeroen Elshoff de interviews na afloop. Dat het helemaal gelijk getrokken wordt. Dat zou ik mooi vinden en dat gun ik haar."

Sperma

"Pardon? O, Gouden genen. Voor die documentaire heb ik me eindeloos verdiept in de Nederlandse springpaardenfokkerij en dus ook in paardensperma, want dat zaad is dus goud waard. Ook al zit het net iets onder het betaald voetbal, er gaan miljoenen in om. Het is een van de grootste exportproducten van Nederland. En we weten het niet. Het speelt zich allemaal af in stallen in Friesland en Drenthe."

Vinnie

"Mijn paard. Ik rijd wel vier keer per week en hij zet geen stap verkeerd. Hij is een afstammeling - daar ben ik wel trots op - van Ahoy. Die kent iedereen, want op Prinsjesdag trekken acht nakomelingen van de hengst Ahoy de Gouden Koets. Hun tenue: zwart met een witte bles in de vorm van een kruis. Ik koos hem omdat ik dacht: ik ben op leeftijd en heb een baan. Ik moet geen debiel."

Johan Derksen

"De slechtste verdediger die FC Haarlem ooit gekend heeft. Die kon er geen pepernoot van. Schrijf dat maar op. Helemaal niets kon die man. Wat ik verder van hem vind? Hij doet amusement en verkopen. Het is amusant om naar te kijken, maar ik vind persoonlijk dat hij grenzen overschrijdt."

"Hij weet wat tv kan doen en dat je mensen helemaal kapot kunt maken. Kritisch zijn mag, maar onderbouw het. Ik ben er wel heel dubbel in, want ik mag graag naar hem kijken en moet vaak huilen van het lachen. En nu moet ik beroepsmatig wel weer kijken."

Mevrouw de voorzitter

"Ik ga een totaal andere kant op, mag dat? Het lijkt me namelijk zo leuk om voorzitter van de Tweede Kamer te zijn. Dat lijkt me sowieso beter, een buitenstaander die niet partijgebonden is. Ze doet het goed hoor, Khadija Arib, maar als ik daar zou zitten, zou ik even gasgeven. Over mastodonten gesproken. Die heren politici die de tijd maar nemen. Hou toch op. Daar wordt het allemaal niet beter van."

"Ga eens op tijd naar bed, neem een roseetje en ga lekker op het terras verder filosoferen. Sjezusmina. Hebben ze dan echt niets beters te doen? Kennelijk niet. Mijn handen jeuken weleens. Ik weet niet of het kan, maar bij deze: ze mogen me bellen. Wel parttime, want ik moet nog naar mijn paard."

Maxim Hartman

"Ik moet vaak erg om hem lachen. Niet altijd. Uitgerekend wat hij bij Studio Sport doet, vind ik op inhoud niet de voldoende halen. Je kunt een leuk gesprek doen, je kunt hakken, want je kunt alles met die vorm, maar bereid je nou even voor."

"Nee, ik vind het geen goedgeslaagde poging. Het is iets te makkelijk. Dat kan beter, jongen, denk ik dan. Terwijl ik hem in dat programma over mannen wel heel grappig vind. Wat mij betreft, is hij van harte welkom op het EK, maar dan moet hij zich wel voorbereiden."

Vrouwenvoetbal

"Daar liggen enorme kansen. Het is zo ongelooflijk in ontwikkeling. Mannenvoetbal: eenzame hoogte. Net als topwielrennen. Topvoetbal is eigenlijk synoniem voor mannenvoetbal. Daar kun je allemaal wel heel boos over worden, maar ik heb dat emancipatiegen niet zo in me. Het raakt me niet, want het valt niet te vergelijken. Er blijft een fysiek verschil, daar hoef je toch ook niet moeilijk over te doen. En bovendien zei de KNVB pas in 1971 tegen vrouwen: ga maar voetballen."

"Mannen begonnen al ruim een eeuw eerder. Ik zie ook het hele plaatje. Vrouwenvoetbal kun je het best vergelijken met de sfeer waarin het hockey zit. Op dit moment hockeyen er net zo veel meisjes en vrouwen als dat er voetballen. Hockeyclubs kunnen de aanmeldingen nu vaak niet aan, dus dit EK zou in een verder sportluwe zomer het vrouwenvoetbal weleens een enorme boost kunnen geven."

Maarten Nooter

"Mijn man en toevallig hoofdredacteur van ­Studio Sport. We hadden laatst overleg bij de NOS over hoe we het tijdens het EK aanpakken. Dat is wel gek, om tegenover je echtgenoot aan de vergadertafel te zitten. Onze kinderen zitten inmiddels ook in die wereld - mijn dochter bij Fox Sports en mijn zoon bij Studio Sport - dus het wordt alleen maar erger. Tja, onder een appelboom vallen nou eenmaal geen peren."

Peter Sagan

"Een donkerrode kaart. Heel gedurfd van de ­jury dat ze hem uit de wedstrijd hebben gezet, want het was nog vroeg in de Tour. Ze geven met die straf een statement af, zo van 'je moet niet denken dat...' Ik denk wel dat het terecht is, hoewel het op de beelden lijkt alsof Cavendish al aan het vallen is voordat hij de elleboog krijgt."

"Je kon na de finish aan Sagan ook wel zien dat hij dacht: dit zit niet goed. Maar het is net als met voetballers. Die gaan na een gele of rode kaart voor de camera ook niet toegeven dat ze fout zaten."

Aad van Toor

"Van Bassie en Adriaan? Welke is het? O ja, Adriaan is acrobaat en Bassie zit vol kattenkwaad. Waarom stond hij in de krant? Hebben ze weer ruzie? Of hebben ze weer geld nodig?"

EK vrouwen, 16 juli t/m 6 augustus, live bij de NOS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden