PlusMijn Amsterdam

Annette Gerritsen: 'Klantvriendelijkheid in de horeca kan veel beter'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Annette Gerritsen.

Mijntje Klipp
Annette Gerritsen: 'Ik stond als peuter op dubbele ijzertjes op de Jaap Edenbaan, daar is het begonnen.' Beeld Tammy van Nerum
Annette Gerritsen: 'Ik stond als peuter op dubbele ijzertjes op de Jaap Edenbaan, daar is het begonnen.'Beeld Tammy van Nerum

Restaurant

"Wijmpje Beukers in de Karel du Jardinstraat in De Pijp. Alleen al om de gastheren is het een feestje om er te zijn. Ze maken altijd een praatje met je, zijn enthousiast. Het is een eetcafé, dus geen gekke toestanden. Het eten wordt mooi opgediend en het is erg lekker."

Restaurant Wijmpje Beukers. Beeld Tammy van Nerum
Restaurant Wijmpje Beukers.Beeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

"Watergraafsmeer. Ik woon in Diemen vlak bij de eindhalte van tramlijn 19, voorheen tram 9. Daar gaan wonen was een middenoplossing; dicht bij de snelweg voor als ik naar Heerenveen moest, ik kan er lekker wielrennen en het is dicht bij de stad. Tien minuten met de tram en ik ben in Oost, het leukste deel van Amsterdam. Het is er gemoedelijk, er zijn leuke koffietentjes en het is er niet zó druk."

Uitgaan

"In de zomer ga ik vaak naar festivals: naar DGTL, waar ik destijds mijn man heb ontmoet, of naar Open Air. Met een dochter van zestien maanden is de tijd van tot in de vroege uurtjes dansen er niet. Ik ga wel borrelen. Dan spreken we bijvoorbeeld af bij Bar Bukowski aan het Oosterpark. Soms is het ook lekker om niets te doen."

Coffeeshop

"Ik heb er één van binnen gezien en heb er toen een hamburger gegeten. Lang geleden? Nee joh, dat was vijf jaar terug, op Koningsdag! Ik heb er niets mee. Bij topsport doe je dat niet."

Winkelen

"Bij Cottoncake in De Pijp. Ze hebben er van alles, van kleding tot tassen. Als ik wil shoppen, slaag ik hier altijd."

Cottoncake. Beeld Tammy van Nerum
Cottoncake.Beeld Tammy van Nerum

Mooiste herinnering

"De Keizersrace in 2012, tussen de Leidsestraat en de Spiegelgracht. Die werd voor het eerst sinds vijftien jaar weer gehouden. Ik stond aan de start, met vrienden en familie langs de kant. Vanachter de ramen en op de balkons keken er mensen. Een magisch moment, echt kippenvel had ik, ook nu nog als ik eraan terugdenk. En ik won! Tot de volgende winnares mag ik mezelf Keizerin van Amsterdam noemen."

Amsterdam voor kinderen

"Ik kan niet wachten tot mijn dochter wat ouder is en ik met haar naar Muziek op Schoot kan in Oost. Muziek maken, klappen, dansen, hoe leuk is dat? Met haar schaatsen? Natuurlijk zullen we weleens naar de Jaap Edenbaan gaan, maar ze moet doen wat ze zelf wil. Als ze schaatsen niet leuk vindt, hoeft ze niet hoor."

Terras

"Bij restaurant Merkelbach. Het pand alleen al is prachtig, maar de tuin erachter is helemaal heerlijk. Dat terras zie je niet vanaf de Middenweg, maar zit je er, dan waan je je in een bos."

Standbeeld

"André Hazes op de Albert Cuyp. Nog steeds jammer dat hij er niet meer is."

Mooiste plein

"Het Beukenplein. Daar zitten na de opknapbeurt zulke leuke barretjes. Ook hebben ze er heerlijk ijs bij Het IJsboefje. In de zomer de ideale plek voor koffie, ijs of een borrel."

Het Beukenplein. Beeld Tammy van Nerum
Het Beukenplein.Beeld Tammy van Nerum

Eerste herinnering

"Met mijn zus en broertje logeren bij opa en oma. Ze woonden vlak bij het Suri­nameplein. Ik herinner me de bakker om de hoek waar ik dan zelf een croissantje mocht halen. En het speeltuintje waar we met z'n drieën speelden. Ook gingen we weleens op woensdagmiddag naar Artis. Oma paste drie dagen in de week op ons. Ze stond vaak 's morgens om zes uur op en bakte dan een hele stapel pannenkoeken."

Beste plek om te schaatsen

"De Jaap Edenbaan, maar als het hard genoeg heeft gevroren natuurlijk de grachten. Mijn moeder heeft nog foto's van mij waarop ik als tweeën­halfjarige op dubbele ijzertjes sta op de Jaap Edenbaan. Zij schaatste ook wedstrijden. Daar is het echte schaatsen voor mij begonnen. Van daaruit ging ik alle selecties door."

Gezelligste straat

"De Utrechtsestraat, met leuke winkels, fijne sfeer, oud, nieuw - alles is daar. Boekhandel Zwart op Wit is mijn favoriet. Soms lees ik kunstboeken, soms heb ik geen zin in zwaar gedoe en haal ik er wat luchtigs."

Boekhandel Zwart op Wit in de Utrechtsestraat. Beeld Tammy van Nerum
Boekhandel Zwart op Wit in de Utrechtsestraat.Beeld Tammy van Nerum

Dit kan veel beter

"De klantvriendelijkheid in de horeca. Ik heb meegemaakt dat ik een kwartier zat te wachten tot iemand mijn bestelling kwam opnemen, dat een kwartier later mijn koffie kwam en dat die ook nog eens koud was."

Mooiste park

"Het Oosterpark. Daar sport ik altijd op zaterdagochtend, met een klasje dames. Zij zijn mijn stok achter de deur. Het is er niet te druk, je kunt er fijn wandelen en het is altijd gezellig met de dames."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden