PlusInterview

Annemieke Schollaardt: 'Aan spelletjes doe ik niet'

Annemieke Schollaardt (1979) is radio-dj bij 3FM. Tijdens Serious Request, dat morgen begint, presenteert ze op NPO 1 zo'n zes keer per dag het Serious Request Journaal.

Annemieke Schollaardt: 'Mensen willen ook wel heel graag vooraan staan om te roepen dat het allemaal hartstikke slecht gaat met 3FM'Beeld Harmen De Jong

Uithoorn

"Ik ben geboren in het VU-ziekenhuis, maar ­opgegroeid in Uithoorn. Ik heb er weinig mee, echt zo'n forenzendorp. Het stukje aan de Amstel, het oude dorp, is mooi. Voor de rest heeft het weinig smoel: de ene nieuwbouwwijk na de andere. Ik kom uit een stabiel, intelligent nest, waar veel ruimte was voor intellectuele ontwikkeling. Mijn vader was wiskundige en werkte bij IBM. Mijn moeder was griffier bij de rechtbank."

Radio

"Ik heb nooit, anders dan veel 3FM-jongens, bij de lokale of regionale omroep gewerkt, maar er was altijd een enorme liefde voor radio. Op de middelbare school luisterde ik naar Radio 3, ­zoals dat toen nog heette: The Magic Friends en de avondprogramma's vooral."

"Mijn broer en ik maakten op onze manier ook onze eigen radioprogramma's. Met twee cassetterecorders: op de ene speelden we de liedjes af, met de andere namen we daarbij onze aan- en afkondigingen op."

Glazen Huis

"In 2009 zat ik er zelf in, in Groningen. Fantastisch. Het klinkt misschien een beetje kazig, maar in Nederland is het Glazen Huis toch wel het hoogste dat je kunt halen qua radio. Het is radiomaken to the max. De interactie is enorm en je draagt het evenement niet - daar is het veel te groot voor - maar je stuurt het wel."

"Je maakt ook enorm veel uren. Zwaar? Ik vond het wel meevallen. Je lijdt geen ontberingen of zo. Je eet niet, maar daar staan sapjes tegenover. Het zware zit er vooral in dat je doorlopend alert moet zijn, ook als je niet zelf achter de ­microfoon zit. De naam Glazen Huis zegt het al: je zit echt te kijk."

Douwe Bob

"In 2015 heb ik hem bijna een jaar gevolgd voor mijn film Eyes On The Prize: Douwe op weg naar het Songfestival. Ik kende hem al voor ik aan die film begon, maar heb mijn beeld toch een paar keer bij moeten stellen."

"Geweldige muzikant, heel bijzonder mens. Hoe het verder met hem gaat? Hij is ook best berekenend, hè. Zijn deelname aan het Songfestival was niet iets van: ­lachen, we zien wel wat het wordt. De bekendheid die hij er mee heeft verworven, betaalt zich nu uit. Zijn tournee was overal uitverkocht, hij gaat de HMH doen. En hij wil naar het buitenland. Ik zie het wel gebeuren."

Curaçao

"Ja, mi isla. Ik heb er van 2000 tot einde 2005 gewoond. Ik kwam er als stagiaire van de Pabo. Ik werkte drie maanden op een school in een behoorlijke achterstandsbuurt. Pas aan het ­einde van de stage gingen onze ogen open: jee, dit is een heel fijn stukje aarde om op rond te ­lopen."

"Na mijn afstuderen kwam ik te werken bij Radio Dolfijn, een radiostation voor Nederlandstaligen dat toen net de lucht in ging. Geweldige tijd, heel veel geleerd. De opzet was een station met vooral Amerikaanse hitmuziek, maar het werd al snel breder. We draaiden ook Zuid-Amerikaans en in de avond jazz, rock en funk. Nu is Dolfijn meer mainstream, maar in a good way."

Lengte

"1,88 meter. Dat heeft zijn voordelen: bij concerten kun je alles zien en als je ergens binnenkomt, kom je ook echt binnen. Er zijn ook nadelen, bijvoorbeeld dat als je ergens binnenkomt, je ook echt binnenkomt."

Weekend

"Een vaag begrip bij mij. Ik heb al negen jaar een radioprogramma op zaterdag- en zondagmiddag. Mijn weekend is maandag en dinsdag, maar omdat de hele wereld dan werkt, ben ik wel de hele dag aan het bellen en mailen."

"Het rare is dat ik op vrijdag toch wel altijd een echt vrijdaggevoel heb. Het type radio dat ik maak, past goed bij het weekend. Het is echte muziekradio, aan spelletjes en zo doe ik niet. Ik ben heel erg bezig met het samenstellen van een perfecte playlist. Ik bepaal de helft van wat er gedraaid wordt, de andere helft komt van de luisteraars."

3 FM

"Veel in het nieuws de laatste tijd. Er is ook nogal wat aan de hand, ja. Maar mensen willen ook wel heel graag vooraan staan om te roepen dat het allemaal hartstikke slecht gaat met 3FM. We hebben in het verleden wel vaker een duikeling gemaakt als het gaat om luistercijfers. Maar we zijn er altijd weer uitgekomen."

"Het ging lang ook wel héél erg goed, maar juist dan moet je scherp blijven. Misschien hebben we dat niet gedaan. Maar ik zie het niet zo somber in, hoor. Als je ziet hoeveel jonge enthousiaste radio­makers er rondlopen. En Basyl de Groot, het nieuwe opperhoofd, die ís 3FM. We moeten het allemaal eens goed op een rijtje zetten en dan komen we er uit."

Wie Is De Mol?

"Het is gek, hoor: je bent 3,5 week weg en daarna ben je alles via het tv-programma nog eens drie maanden aan het herbeleven. Ik was door Wie Is De Mol vier weekends niet op de radio, waar ook nog eens een Pinkpopweekend bij zat."

"Mensen geloven nooit dat je vanwege een vakantie de Pinkpopuitzending van 3 FM overslaat, dus ik moest een betere smoes verzinnen. Ik was zogenaamd eerst met mijn moeder op een cruise in Noorwegen, daar kwam ik ziek van terug en toen was ik mijn stem kwijt. De dag nadat ik terugkwam in Nederland, had ik een vergadering bij 3 FM. In de auto heb ik geoefend te klinken als iemand die een tijd haar stem was kwijt geweest. En ze stonken er allemaal in!"

Giel Beelen

"Er zijn in de media weinig mensen zo eigen­gereid als hij. Er zijn ook weinig mensen die zo veel kunnen maken als hij. Hij lijkt overal mee weg te komen, maar soms gaat hij onderuit."

"Hij is een fantastische radiomaker en al tien jaar een heel gewaardeerde collega, maar die grap over Sylvana vond ik afschuwelijk. En compleet onbegrijpelijk ook. Giel schudt de boel graag op, maar je kunt je afvragen of hij altijd beseft wat de gevolgen kunnen zijn. Maar als hij fout zit, is hij ook de eerste om dat toe te geven."

Coen & Sander

"Toen ze begonnen, dacht iedereen: wie zijn dat? En hoezo moeten ze samen een programma doen? En waarom voor BNN? Nee, kon niks worden, die twee. En nu maken ze al weer heel lang hét middagprogramma van de Nederlandse radio. Dat is óók echt 3FM hè, dat Coen en Sander die kans kregen. Jammer dat ze weg zijn, maar ik begrijp het wel. Op het moment dat het echt bloody goed gaat, moet je de boel omgooien, anders kak je in."

Stem

"Best wel praktisch als je die hebt als radiomaker, ja. Ik heb voor een vrouw een vrij lage stem, dat is goed, want hoog klinkt niet lekker op de radio. Je moet er als vrouw ook op letten niet té enthousiast te worden, want dan ga je zitten piepen. Maar met de koptelefoon op word je je heel bewust van je eigen stem en ga je vanzelf naar beneden."

Moke

"De groep waarvan mijn man Phil Tilli tot drie jaar geleden de gitarist was. We leerden elkaar kennen toen Moke net opkwam. De groep stond op Pinkpop en logeerde in hetzelfde hotel als de 3FM-crew. Phil heeft natuurlijke een onwijze karakterkop, dus toen hij het hotel binnenkwam, vroeg ik aan Eric Corton: 'Wie is dat?!' Vijf minuten later vroeg Phil hem hetzelfde over mij. Dus Corton dacht: die moet ik maar aan elkaar voorstellen. And the rest is history."

"Mensen dachten: lekker makkelijk als je in een band zit en je vriendin werkt bij de radio. Maar als er bij 3FM moest worden gestemd over megahits of lijsten en Moke daarbij ter sprake kwam, heb ik altijd gezegd: 'Jongens, ik houd nu even mijn mond.' Goedbeschouwd was het voor de band alleen maar nadelig."

"Nu speelt er weer zoiets. Phil is de manager van Max Meser en Lucas Hamming. Die echt prachtige muziek maken, maar ik vind het toch lastig ze te draaien."

Moederschap

"Ik wilde het altijd al en het stelt me bepaald niet teleur. Een feest is het. Jet, die binnenkort vier jaar wordt, is ook een waanzinnig kind. Ze is nieuwsgierig, wil alles weten en heeft een grote fantasie. Als ik radio op locatie heb, gaat ze weleens mee. Phil neemt haar overdag ook mee naar festivals. Vindt ze allemaal machtig interessant."

Duiken

"Heel veel gedaan op Curaçao, wel 450 keer. In 2005 maakte ik met een groep een drift dive. Mijn buddy en ik hadden het fantastisch. Dertig meter diep lieten we ons meevoeren door de stroom. We vlogen door het water en zagen, heel bijzonder, dolfijnen en tarpoenen."

"Toen we na vijftig minuten naar boven gingen, zagen we niemand, ook de boot die ons zou ophalen niet. We bleken ontzettend te zijn afgedreven en lagen zeker een kilometer uit de kust."

"Vier, vijf uur hebben we in zee gelegen. Eerst denk je: komt wel goed. Dan groeit het besef dat het helemaal fout is. En als duiker herken je de fases van onderkoeling: je voelt je ledematen niet meer, wordt drowsy. Uiteindelijk is er de acceptatie: ik ga dood."

"Nu kan ik het me niet meer voorstellen, maar ik had me er bij neergelegd. Door een godswonder zijn we gered. Een Fokker 60 en een helikopter zochten ons. Ik heb de foto nog die vanuit die Fokker is gemaakt: twee zwarte stipjes in een woest kolkende grijze zee. Het is bijna belachelijk dat ze ons zagen.

Karina Schaapman
"Als politica heb ik haar niet echt gekend. Maar ik ken haar wel haar kinderboeken; Jet heeft zo'n Muizenhuisboek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden