Plus

Annemarie Oster (73) doet het jeugdigst in Een Grijze Komedie

Voor het tweede jaar spelen Jules Croiset, Marlies Hamelynck, Annemarie Oster en Rob van de Meeberg Een Grijze Komedie. Vier bejaarde acteurs tobben met de vergankelijkheid van de roem.

Peter van Brummelen
Vlnr: Annemarie Oster, Marlies Hamelynck, Rob van de Meeberg en Jules Croiset Beeld Randy Fokke
Vlnr: Annemarie Oster, Marlies Hamelynck, Rob van de Meeberg en Jules CroisetBeeld Randy Fokke

Bent u met uw 73 jaar de jongste van de groep?
Annemarie Oster: "Nee hoor, dat is Marlies, die is net 70 geworden. Maar ik doe in het stuk wel het jeugdigst. Ik speel een gewezen musicalster; Marlies is in Een Grijze Komedie echt een oudere actrice, in een mantelpakje en zo. Onze eigen namen worden gebezigd, maar we vertegenwoordigen ieder een bepaald type."

Zitten er acteurs bij met wie u vóór deze voorstelling eerder samenwerkte?
"Nee, ik zit wel met Rob van de Meeberg in een koortje. Echt een tussendeschuifdeurenkoortje, maar we zingen de sterren van de hemel. Nee, nee, geen liedjes van vroeger, maar werk van onder anderen Mozart en Purcell, maar ook wel moderne muziek. Het is geen oubollig groepje, hoor."

Wat is Een Grijze Komedie voor voorstelling?
"Het is een komische eenakter van een half uur van Philip Walkate, een aankomend toneelschrijver die tevens cabaretier is, waarin de vergankelijkheid van de roem van de acteur aan de orde komt. Een van ons, de oudere actrice, geeft er de brui aan en wil uit het leven stappen. Hoe het verder gaat, moet een verrassing blijven natuurlijk, maar wij zijn daar vanzelfsprekend op tegen en proberen haar er van te weerhouden."

"Jules Croiset speelt een ontzettend zelfgenoegzame, maar ook lieve oude acteur. En Rob van de Meeberg is in de voorstelling mijn man, een sjeuïg type en net als ik een voormalige musicalster. We hebben kinderen, een mooi huis en geld als water verdiend met films. Maar omdat we dat niet genoeg vonden, deden we er ook commercials bij. Jules heeft dat ook gedaan, maar doet daar interessant over om zijn gène te verhullen."

Klinkt niet als een typische Paradevoorstelling.
"Het is een farce, hè. Het probleem wordt luchtig behandeld, met ook zang en dans erbij. Maar het is op De Parade wel een buitenbeentje. Daarom is het zo leuk dat hij het zo goed doet; in Utrecht waren we bijna elke avond uitverkocht."

Bij De Parade hoort dat acteurs zelf het publiek naar binnen praten.
"Dat doen wij ook. Vooral de mannen zijn er goed in, wij vrouwen staan er zo'n beetje feestelijk naast, met zo'n gelegenheidslach. We gebruiken ook onze maaltijd op dat voorportaal, dat door de vrouw van Jules gezellig is gemaakt met nepgeraniums, lampjes en kaarsjes. Je ziet de mensen vertederd kijken: zie ze daar nou toch eens zitten. Dat is op zich al wervend."

Is het ook niet een beetje gênant?
"Als je ouder bent, is niets meer gênant. Dat is echt zo, het kan me geen reet meer schelen. Ik weet niet hoe ik het had gevonden toen ik jonger was, toen stond ik niet op De Parade."

Annemarie Oster: 'Als je ouder bent, is niets meer gênant. Dat is echt zo, het kan me geen reet meer schelen' Beeld Neeltje de Vries
Annemarie Oster: 'Als je ouder bent, is niets meer gênant. Dat is echt zo, het kan me geen reet meer schelen'Beeld Neeltje de Vries

Ging u er wel als bezoeker heen?
"Mjaaa. Ik had altijd heel hoge hakken aan. Ik was eigenlijk te ijdel om daar door de modder te lopen. Maar ook dat maakt me niets meer uit."

Jullie spelen types, maar gaat de voorstelling niet ook een beetje over jullie zelf?
"Nou nee. Ik heb nooit iets in de wereld van de musical gedaan, daar kan ik niet goed genoeg voor zingen en dansen. Jules is ook een heel ander soort acteur dan hij hier uitbeeldt. Er wordt wel eens over hem gezegd dat hij zo'n brallerige acteur is. Maar hij is juist heel genuanceerd. Hier parodieert hij zo'n ouderwets iemand."

Maar het thema van de vergane roem is jullie toch niet geheel vreemd?
"Ik ben nooit zo beroemd geweest, dan valt er ook niet veel te vergaan. En voor zover het me overkomt, lijd ik daar niet onder. Ik heb het wel van heel dichtbij meegemaakt. Voor mijn moeder, Ank van der Moer, was het een hard gelag. Die is door Aktie Tomaat echt het vak uit geflikkerd."

"Ton van Duinhoven, die ik veel heb meegemaakt in Hadimassa, had er in zijn najaren ook last van. Als je hem vroeg hoe het ging, zei hij dat hij dit en dat ging doen, maar dat er verder niet zo veel was. Dat lag veel oudere acteurs in de mond bestorven: verder is er niet zo veel."

"Zielig, hoor: ooit succesvolle acteurs die bij de telefoon zitten te wachten of er misschien nog iets langskomt. Mij overkomt dat niet. Ik schrijf, heb mijn column in de Volkskrant."

Een Grijze Komedie is vanaf vanavond tot en met zaterdag te zien op De Parade, Martin Luther Kingpark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden