Update

Anne Frankboom is niet meer

De kastanje viel rond half twee in een keer om. Foto EPA Beeld
De kastanje viel rond half twee in een keer om. Foto EPA

AMSTERDAM - Zelden heeft een boom zoveel stof doen opwaaien als de Anne Frankboom in Amsterdam. Maandag kwam er abrupt een einde aan het bestaan van de kastanje: de naar schatting 150 tot 170 jaar oude boom viel om.

Rond half twee 's middags hoorden medewerkers van het Anne Frank Huis een enorm gekraak. De boom is niet ontworteld maar de stam knakte ongeveer anderhalve meter boven de grond. Helemaal duidelijk is het niet waardoor de boom is omgevallen. Maar het lijkt erop dat een flinke windstoot de toch al ernstig zieke kastanje de das om heeft gedaan.

De boom dankt zijn beroemdheid aan het feit dat Anne Frank in haar dagboek de boom drie keer beschrijft. Ze keek vanuit het Achterhuis aan de Prinsengracht, waar zij tussen 1942 en 1944 zat ondergedoken met haar familie, uit op de boom die in de binnentuin stond van een particulier.

Direct nadat het nieuws bekend werd stroomden van alle kanten bedroefde reacties toe. De stichting Support Anne Frank Tree spreekt van ''een drama''. De Anne Frank Stichting vindt het ''zeer spijtig'' dat de boom aan zijn einde is gekomen, al ''zijn we opgelucht dat het Achterhuis er nog wel staat''. Het NIOD noemt het ''een trieste dag voor de fans, al schreef Anne natuurlijk maar drie keer over de boom. Zij schreef over duizenden dingen.''

Arnold Heertje vindt het ''reuzejammer'' dat de Anne Frankboom is omgevallen. ''We hadden de hoop en de verwachting, gebaseerd op rapporten van deskundigen, dat de boom het nog een redelijk aantal jaren had kunnen volhouden'', aldus het bestuurslid van de stichting Support Anne Frank Tree, tevens emeritus hoogleraar economie.

De Bomenstichting is ''onaangenaam getroffen'' door het omvallen. De stichting heeft zich jarenlang hardgemaakt voor het behoud van de boom en ging er vanuit dat die nog tientallen jaren zou kunnen leven. ''Helaas is nu gebleken dat de natuur toch weerbarstiger is.''

De boom was jarenlang middelpunt van een strijd of hij wel of niet mocht blijven staan. Omdat hij was aangetast door een agressieve zwam wilden het Amsterdamse stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting hem in 2007 laten kappen. Na veel protest uit binnen- en buitenland en na tussenkomst van de rechter mocht de boom blijven staan.

In 2008 werd besloten de monumentale én zieke kastanje met een speciale constructie te ondersteunen zodat hij nog een aantal jaar kon blijven staan. Sindsdien zorgde de stichting Support Anne Frank Tree ervoor.

Op berichtensite Twitter was de boom een tijdje 'trending topic', een van de meestbesproken onderwerpen op het sociale netwerk. Op Marktplaats werden direct al stukken van de boom werden aangeboden.

Wat er op de plek van de Anne Frankboom gaat komen, is nog niet bekend. Dat is aan de eigenaar van de grond waar de boom op stond, een particulier. Bij een kweker in Glimmen staan overigens een aantal stekken van de boom, maar of er eentje daarvan in de tuin komt te staan is nog niet bekend. Wanneer het afgeknapte exemplaar wordt opgeruimd, is evenmin bekend. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden