Anne Frank Stichting: 'Verraadtheorie Voskuijl op aannames gebaseerd'

De Anne Frank Stichting ziet te weinig bewijs voor de theorie dat Nelly Voskuijl, de zus van Bep Voskuijl, Anne Frank en haar familie zou hebben verraden. De theorie van de auteurs van het boek Bep Voskuijl, het Zwijgen Voorbij is op aannames gebaseerd, zegt de stichting.

Redactie
Anne Frank op twaalfjarige leeftijd. Beeld anp
Anne Frank op twaalfjarige leeftijd.Beeld anp

De Anne Frank Stichting zegt geen reden te zien de theorie van Jeroen de Bruyn en Joop van Wijk over te nemen. 'Die is gebaseerd op een aantal aannames. De auteurs kiezen voor interpretaties die richting Nelly Voskuijl wijzen,' meldt de stichting in een reactie.

Volgens de Amsterdamse stichting, die het Anne Frank Huis en de archieven van de familie Frank beheert, levert geen van de bestaande verraadtheorieën duidelijkheid over wat zich in augustus 1944 heeft afgespeeld en wie Anne Frank en haar familie verraadde. De nieuwe theorie is daarop geen uitzondering.

Niet ongebruikelijk
Volgens De Bruyn en Van Wijk zijn er meerdere aanwijzingen dat Nelly Voskuijl, de zus van Bep Voskuijl, die de familie Frank jarenlang hielp onderduiken, uiteindelijk de Duitsers heeft getipt over de onderduikers op de Prinsengracht. De auteurs, waaronder de jongste zoon van Bep Voskuijl, concluderen dat Nelly van haar 19de tot haar 23ste collaboreerde met de Duitsers. Ook zou een Duitse officier van zijn superieur te horen hebben gekregen dat 'een jonge vrouw' met een tip had gebeld, waarna de inval in het Achterhuis plaatsvond.

De stichting wijst erop dat het niet ongebruikelijk was dat Nelly Voskuijl kort na de oorlog in korte tijd een Duits paspoort kon regelen. Ook zou het onwaarschijnlijk zijn dat de SD-commandant die verantwoordelijk was voor de arrestatie van de familie Frank zijn ondergeschikten iets vertelde over de tipgever die de nazi's naar het Achterhuis leidde.

Vandaag (10-04) in Het Parool: een interview met historicus Gertjan Broek over deze verraadtheorie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden