Anne Frank Stichting lanceert nieuwe website

De Anne Frank Stichting lanceerde vanmiddag een nieuwe website: Het Amsterdam van Anne Frank. Met de website wil de stichting vooral jonge Amsterdammers een goed beeld geven van de oorlogsgeschiedenis van de stad aan de hand van locaties, gebeurtenissen en persoonlijke verhalen binnen een visuele tijdlijn.

Het onthaal van Duitse soldaten door nazi-Nederlanders op het Rokin in het straatbeeld van nu. Beeld
Het onthaal van Duitse soldaten door nazi-Nederlanders op het Rokin in het straatbeeld van nu.

Naast het verhaal van Anne Frank komen andere persoonlijke verhalen aan bod. Het Amsterdam van Anne Frank stelt de stad en haar inwoners tussen 1933 -1950 centraal. Niet eerder op internet gepubliceerde verhalen van Joodse en niet-Joodse getuigen geven een beeld van het leven tijdens de bezetting, evenals de periode die eraan voorafging en erop volgde.

Een van de verhalen is van de Joodse Hélène Egger, die haar beide broers in de kampen verloor. Dochter Debby Petter tekende haar moeders verhaal op in het boek Ik ben er nog. Delen uit dit boek, evenals foto's en ansichtkaarten, zijn opgenomen in Het Amsterdam van Anne Frank.

De website bevat beeldmateriaal, gevonden in archieven in binnen- en buitenland. Voor de website zijn 'toen en nu-beelden' gemaakt: historische foto's die geïntegreerd zijn in het Amsterdamse straatbeeld van nu.

Anne Frank en twee vriendinnetjes op het Merwedeplein in het straatbeeld van nu. Beeld
Anne Frank en twee vriendinnetjes op het Merwedeplein in het straatbeeld van nu.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden