Anne Frank mogelijk toch niet verraden

Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. De stichting heeft de resultaten van het onderzoek vrijdagavond bekendgemaakt. 

Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen in het Achterhuis zijn verraden. Beeld anp
Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen in het Achterhuis zijn verraden.Beeld anp

In het onderzoek stond de vraag centraal op grond van welke informatie de Duitsers het pand binnenvielen, waarin Anne Frank en de zeven andere onderduikers zich schuilhielden.

Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen in het Achterhuis waren verraden.

'Alledaags verraad'
"Verraad als uitgangspunt leverde ondanks tientallen jaren onderzoek geen resultaat op," vertelt directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting.

Voor een geval van 'alledaags' verraad kent het verhaal volgens de onderzoekers te veel opmerkelijkheden. Daarbij doemde tijdens het onderzoek een ander scenario op, dat evengoed de reden kan zijn geweest waarom de Duitsers het Achterhuis binnenvielen.

Behalve onderduikers, werd vanuit het grachtenpand namelijk ook illegale arbeid verricht en in voedselbonnen gehandeld. Het zou kunnen dat de agenten van de Sicherheitsdienst hun inval deden vanwege de illegale arbeid en bonnenfraude en hierbij per toeval op het spoor van Anne Frank en de zeven andere onderduikers kwamen.

Dagboek
Uitsluitsel geven welk scenario de juiste is, doet het onderzoek niet. "Ons onderzoek weerlegt de mogelijkheid van verraad niet," zegt Leopold. "Maar het laat zien dat ook andere scenario's in ogenschouw genomen moeten worden." Hij hoopt dat andere onderzoekers nu redenen zien om nieuwe sporen te volgen.

In februari 1945, een halfjaar na de inval en maar kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, stierf Anne - vijftien jaar oud - in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek dat ze in haar onderduiktijd had geschreven, werd later in vele talen vertaald en wereldberoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden