Plus

Anne Frank Huis vernieuwd: verse verhalen uit het Achterhuis

Het Anne Frank Huis heeft de presentatie van het verhaal rond de onderduik vernieuwd. Het wil zo aansluiten bij de veranderde kennis van bezoekers over de Jodenvervolging. Donderdag komt Koning Willem-Alexander naar de opening voor genodigden.

In de lege opvangruimte laten foto's de situatie in oorlogstijd zien. Beeld Cris Toala Olivares/Anne Frank Stichting
In de lege opvangruimte laten foto's de situatie in oorlogstijd zien.Beeld Cris Toala Olivares/Anne Frank Stichting

De rondleiding in het Anne Frank Huis start in het voormalig kantoor en de opslagruimtes van Otto Franks bedrijf Opekta.

De bezoeker wordt er via een audiotour - beschikbaar in negen talen - meegenomen naar de jaren 1933 en 1934, de tijd dat de familie Frank uit Frankfurt naar Amsterdam vluchtte, en naar het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Na de vele anti-Joodse maatregelen van de bezetter besloten Otto Frank en zijn familie onder te duiken, wordt uitgelegd.

Hoe komen we aan voedsel? Hoe houden we het vol? Dat zijn de vragen die Otto Frank zich stelde.

Context
In de opslagruimte hangt een briefkaart, een laatste groet aan Otto's zus Leni Elias op 6 juli 1942, de eerste dag van de onderduikperiode. Er ligt een knikkerblik van Anne dat ze kort ervoor aan haar buurmeisje gaf.

De bezoekers krijgen de context van het onderduikverhaal van Anne Frank helder uitgelegd. "Veel bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa die niet betrokken zijn geweest bij de Tweede Wereldoorlog. Ze komen met minder kennis binnen dan de bezoekers van veertig, dertig of twintig jaar geleden," vertelt algemeen directeur Ronald Leopold op de site van het museum.

Bij de draaibare boekenkast die toegang geeft tot het Achterhuis, begint het onderduikverhaal van de familie Frank. De kamers zijn na de vernieuwing van het museum nog steeds leeg, naar de uitdrukkelijke wens van Otto Frank. Het huis was immers leeggehaald na hun arrestatie.

Net als in het voorhuis hangen er foto's hoe het er vroeger heeft uitgezien. Het Achterhuis is wel iets donkerder gemaakt terwijl in het voorhuis juist meer daglicht wordt binnengelaten om duidelijk te maken hoe dun de scheidslijn was tussen legaliteit en illegaliteit.

Transportlijsten
Pas als de bezoeker het Achterhuis heeft verlaten volgt het verhaal van de arrestatie van de acht onderduikers, de kampen, de dood en het publiceren van het dagboek van Anne. Otto Frank, de enige die terugkeerde, vertelt in een filmfragment uit 1970 hoe een man met pistool op 4 augustus 1944 ineens in het Achterhuis stond. "Dat was het einde."

Via de draaibare boekenkast bereiken bezoekers het Achterhuis. Beeld Cris Toala Olivares/Anne Frank Stichting
Via de draaibare boekenkast bereiken bezoekers het Achterhuis.Beeld Cris Toala Olivares/Anne Frank Stichting

Er hangen transportlijsten uit 1944 van Westerbork naar Auschwitz, met de namen van de onderduikers.

De eerste bezoekers hebben de vernieuwde presentatie al ervaren. Op de vloer van het museum zat gisteren een Amerikaans meisje van vijf jaar, met de audiotour aan haar oor, beelden van het kamp te bekijken. "Het verhaal van Anne is voor haar goed te volgen. In Annes kamer vroeg ze me wel waar haar bed eigenlijk stond," zegt haar moeder Catherine Fullen (37) uit Texas.

Krakende vloeren
Zelf vindt Fullen het fijn dat het door de audiotour overal stil is in het museum. "Je hoort in het Achterhuis de vloer kraken. Je realiseert je hoe stil de onderduikers moesten zijn."

Vier vmbo-leerlingen van het Driestar College uit Gouda hebben de audiotour net afgerond. "We kenden het algemene verhaal over de oorlog en wisten natuurlijk van het bestaan van Anne Frank maar deze audiotour is leuker dan een geschiedenisles," zeggen Marilyn Suijker en Lidia de Pater, beiden vijftien.

In de grote vernieuwde entree aan de Westermarkt is nu ook een verplichte garderobe. "We krijgen steeds meer bezoekers en willen niet meer dat de 1,2 miljoen bezoekers met jassen, tassen en rugzakken door het huis lopen," aldus het museum.

Vanwege de officiële presentatie van de vernieuwing voor genodigden is het museum donderdag gesloten voor publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden