Anne-Fleur uit Zuid is beter af dan Sheroni uit Zuidoost

Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Wethouder Pieter Hilhorst van Onderwijs is een van de weinigen in dit krankzinnige land die wat het zwaarst is ook het zwaarst laten wegen. Onder de vlag Klaar voor de start wil hij voorschoolse educatie en kinderopvang samenvoegen om segregatie tegen te gaan en de kinderopvang een kwaliteitsimpuls te geven. In Amsterdam gaan we eindelijk doen wat landelijk geregeld had moeten zijn.

Ga maar na: in een rechtvaardige samenleving heeft iedereen gelijke kansen om zijn eigen levensplannen te realiseren. Let wel: kansen - ze kunnen mislukken. En let wel: eigen levensplannen - niet die van Big Brother, God of Grote Roerganger.

Zo'n samenleving is dus niet de verstikkende DDR, met voor iedere deur hetzelfde Trabantje. Maar zo'n samenleving is ook niet de VS of het VK, waar de poen van pa je schoolcarrière, je vrienden, je partner, je baan, je woonplaats, je gezondheid en je levensverwachting bepaalt.

Ondanks lage inkomensgelijkheid, redelijke sociale mobiliteit en felgekleurde diversiteit is er in Nederland nog een wereld van kansengelijkheid te winnen. Het klinkt cru, maar ook hier zijn de gps-coördinaten van je wieg bepalend voor wie of wat je wordt.
Kinderen uit Wassenaar, Bloemendaal, Laren - of op Amsterdamse schaal: Zuid, Pijp, Centrum - hebben een grotere kans op sociaal-economisch succes dan kinderen uit Delfzijl, Kerkrade, Den Helder, of op z'n Amsterdams: Nieuw-West, Noord of Zuidoost.

Schamel staatsonderwijs
Het begint allemaal met die grote sorteermachine, het onderwijs. Gelukkig kennen wij geen Britse of Amerikaanse toestanden met grote verschillen tussen uitmuntend privéonderwijs voor rijken en schamel staatsonderwijs voor de rest.

Wij sorteren vooral door niets te doen. Door matige kinderopvang, korte schooldagen in het basisonderwijs en vroege selectie voor het middelbaar onderwijs versterken wij verschillen in vaardigheid die grotendeels buiten school zijn opgelopen.

Kinderen van hoogopgeleide ouders gaan naar theater, museum en dierentuin, die van laagopgeleide niet. Kinderen van hoogopgeleide ouders doen aan georganiseerde sport en spel, die van laaggeschoolde niet. Hoogopgeleide ouders lezen voor, laagopgeleide niet. En dus is de taalvaardigheid van Anne-Fleur uit Zuid al op haar derde veel groter dan die van Sheroni uit Zuidoost. En die kloof wordt op school alleen maar groter. Jammer voor de Sheroni's van deze wereld. En jammer voor ons.

Behalve als we besluiten daar wat aan te doen. Via uitmuntende kinderopvang voor iedereen. Want hoe eerder, hoe beter, leert onderzoek. Alleen daarom al verdient Hilhorsts plan ons aller applaus.
En reken maar dat het daar in het schraalhanzerige, zelfzorgerige Nederland veel van nodig zal hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden