Annabelle Birnie volgt Clayde Menso op bij het AFK

Annabelle Birnie (48), nu nog ­directeur van het Drents Museum, wordt per 1 mei de nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Birnie werkt sinds 2012 in het Drents Museum, waarvoor ze vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuisde Beeld anp
Birnie werkt sinds 2012 in het Drents Museum, waarvoor ze vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuisdeBeeld anp

Birnie wordt daarmee een van de machtigste vrouwen in de Amsterdamse cultuur­sector. Ze volgt Clayde Menso op, die directeur is geworden van de zogenoemde Amerpodia: Felix Meritis, De Nieuwe Liefde, De Rode Hoed en het Compagnietheater.

Birnie werkt sinds 2012 in het Drents Museum, waarvoor ze vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuisde. Daarvoor was ze onder andere directeur sponsoring, art, management & events bij ING. Ze is verder, onder andere, betrokken bij het Anne Frank Huis als toezichthouder en is bestuurslid bij de Museumvereniging.

Eerste grote moment
De Amsterdamse treedt bij het AFK aan op het moment dat het net dé twee grote subsidierondes in het kader van het gemeentelijke Kunstenplan achter de rug heeft: het toekennen van twee- en vierjarige subsidies aan Amsterdamse kunst- en cultuurinstellingen. In totaal was 22,4 miljoen euro te verdelen.

"Voor mij wordt de opstart van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 het eerste grote moment waar ik bij het AFK bij betrokken zal zijn," zegt Birnie.

Het was opvallend dat het AFK er bij het verdelen van de twee- en vierjarige subsidies voor koos deze niet versnipperd te verdelen over heel veel verschillende aanvragers, maar grotere bedragen toekende aan veel nieuwkomers.

Terug naar de hoofdstad
Het is een lijn die Birnie voor de komende periode zegt voort te zetten. "Dat is een keuze die het AFK gemaakt heeft en ik vind het belangrijk om consequent te zijn. Het is natuurlijk wel nieuw dat het AFK deze subsidies verdeelt binnen het Kunstenplan (eerder ging dat via de gemeente, red.), dus ik vind het ook belangrijk om in zo'n periode goed te evalueren en te bekijken hoe we verdergaan."

Birnie verhuist binnenkort terug naar Amsterdam, waar ze voor haar vertrek naar Drenthe vanaf 1994 heeft gewoond. "Ik kom voor ­Amsterdam en de Amsterdamse kunsten weer terug naar de hoofdstad."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden