Ankie Broekers-Knol nieuwe voorzitter Eerste Kamer

Ankie Broekers-Knol (VVD) wordt de opvolger van Fred de Graaf als voorzitter van de Eerste Kamer. Er moest een derde stemronde aan te pas komen, maar daarin bleef Broekers-Knol CDA'er Hans Franken voor. De andere kandidaten voor het voorzitterschap waren Guusje ter Horst (PvdA) en Marijke Linthorst (PvdA).

Just Fontein
Ankie Broekers-Knol (VVD) Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol (VVD)Beeld ANP

Broekers-Knol begon haar speech als nieuwe voorzitter met een dankwoord aan de afgetreden De Graaf. 'Daarnaast dank alle leden voor hun vertrouwen. Het was ongemeend spannend. Ik zit hier nu maar het liefst zou ik een borrel nemen. Ik zal mijn best doen uw vertrouwen waar te maken', aldus Broekers-Knol

Er waren uiteindelijk drie stemronden nodig om tot deze uitslag te komen. In totaal werden er 72 stemmen uitgebracht, drie Eerste Kamerleden waren niet aanwezig. Tijdens de eerste ronde werd er geen meerderheid van 38 stemmen behaald. Broekers-Knol kwam uit op 30 stemmen, gevolgd door Franken met 26 stemmen. Ter Horst (9) en Linthorst (7) leken toen al kansloos.

Tijdens stemronde twee had het stembureau moeite alle briefjes op juiste wijze te tellen. Daardoor duurde het even voordat duidelijk werd dat Broekers-Knol en Franken beide met 30 stemmen doorgingen naar de derde ronde. Met twee keer 6 stemmen vielen de PvdA-leden Ter Horst en Linthorst af.

Uiteindelijk won Broekers-Knol de verkiezingen met 41 stemmen in haar voordeel. Franken kreeg 30 stemmen. Eén stem bleek ongeldig.

Aftreden
De Volkskrant maakte drie weken geleden bekend dat De Graaf met een kunstgreep had voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders in de commissie kwam die de koning bij de inhuldiging van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk zou begeleiden. Niet lang na het bericht legde De Graaf zijn functie als voorzitter neer. Hij ontkende fouten te hebben gemaakt, maar meende dat door de commotie zijn onafhankelijkheid in het geding was gekomen en hij niet langer kon functioneren als voorzitter. Hij blijft wel lid van de Senaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden