Update

Anker wraakt rechtbank in Amsterdamse zedenzaak

Wim Anker, een van de twee advocaten van Robert M., hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak, heeft vandaag de rechtbank in Amsterdam gewraakt. De rechter besloot zojuist dat de ouders van de slachtoffers toch spreekrecht krijgen, maar de advocaten van M. zijn daar tegen. De rechters hebben het proces stilgelegd.

Advocaat Wim Anker van Robert M. Beeld anp
Advocaat Wim Anker van Robert M.Beeld anp

De rechters hebben kort na het wrakingsverzoek de eerste zittingsdag gesloten. De ouders van de kinderen van wie de zaak vanmiddag zou worden besproken, kunnen daardoor naar huis. Morgen om half tien komt de wrakingskamer bij elkaar. Drie rechters van buiten Amsterdam gaan bepalen of de rechtbank hier inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld.

Vervangen
De rechter oordeelde vandaag, op de eerste zittingsdag van het grote zedenproces, dat de ouders van slachtoffertjes in de rechtszaal mogen vertellen wat de zaak voor ze heeft betekend. De rechtbank blijft daarmee bij haar eerdere besluit om hen het spreekrecht toe te kennen.

Dit ondanks het feit dat de advocaten van Robert M. en medeverdachte Richard van O. hadden verzocht om op dit besluit terug te komen, omdat de Hoge Raad vorige week in een moordzaak had geoordeeld dat niet de rechter, maar alleen de wetgever het spreekrecht (dat normaal alleen voor slachtoffers geldt) mag uitbreiden.

Volgens de rechtbank zijn de zaak bij de Hoge Raad en de zedenzaak echter niet te vergelijken. Zo ging het bij de Hoge Raad om de vriendin van een slachtoffer. Daarnaast is de zedenzaak zo uniek, dat de wetgever bij het maken van de huidige regeling die niet voor ogen kon hebben gehad. Nu hun verzoek niet is ingewilligd, vinden de advocaten dat de rechters moeten worden vervangen.

Geen vertrouwen meer
Robert M. zegt nu geen vertrouwen meer te hebben in eerlijk proces. Hij vraagt zich af of Nederland wel een rechtsstaat is. Bij elke uitspraak van de rechter werd zijn vertrouwen in de rechtsstaat minder, zei hij vandaag. 'Hoe de beslissing van vanochtend is gegaan, heeft alleen maar mijn mening bevestigd', zo reageerde hij op de beslissing van de rechtbank.

De rechtbank oordeelde vandaag ook dat advocaat Richard Korver niet het woord mag voeren namens een aantal ouders die hij vertegenwoordigt.

Slechte verliezer
Volgens Korver komt Robert M. 'een beetje over als een slechte verliezer'. Dat zei de advocaat, die tientallen ouders van slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak bijstaat, in reactie op het wrakingsverzoek. Dat verzoek kwam namelijk nadat de rechtbank opnieuw had besloten dat de ouders spreekrecht hebben, in tegenstelling tot wat zij graag willen.

Volgens Korver is M. bang voor wat ouders gaan vertellen over wat het misbruik van hun kinderen voor ze heeft betekend. 'Het zou nog wel eens een redelijke impact kunnen hebben op deze zaak.' De advocaat denkt overigens dat het verzoek om nieuwe rechters 'redelijk kansloos' is.

Advocaat Richard Korver, van de ouders van de slachtoffers, wordt vandaag geïnterviewd bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld ANP
Advocaat Richard Korver, van de ouders van de slachtoffers, wordt vandaag geïnterviewd bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden