PlusTen Slotte

Anke Kuypers (1982-2017): Een pure stem, te fijntjes voor de musical

Anke Kypers bereikte in 2016 de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival en bouwde in Zambia theaterconcept Studio52 uit. Deze maand stapte ze uit het leven.

Kuypers was ongekend muzikaal en creatief Beeld Nina Lahocsinszky
Kuypers was ongekend muzikaal en creatiefBeeld Nina Lahocsinszky

Wie Anke Kuypers volgde op sociale media, kon elke dag een 'ankertje' verwachten. Spitsvondige, soms grappige gedichten, waarvan ze er elke dag één deelde op haar facebookpagina. In taal en poëzie was Kuypers thuis.

Dat is ook af te lezen aan de titel van haar scriptie waarmee ze in 2004 de Pabo in Eindhoven afsloot: Spreken Is Zilver, Schrijven Is Goud. Het leverde haar niet alleen het predikaat cum laude op, maar ook de Trouw Talentprijs voor onderwijsinnovatie.

In het bijbehorend interview werd een voorzichtig toekomstbeeld geschetst. 'De vleugels van Kuypers zijn te groot voor de basisschool alleen. Op de bühne wil ze, maar ook blijven lesgeven. "Het belangrijkste is dat ik met kinderen kan blijven werken."'

Te fijntjes
Kuypers voegde de daad bij het woord toen ze zich in het voorjaar van 2005 aanmeldde bij de Frank Sanders Akademie voor musical en muziektheater. In de jaren die volgden ontmoette ze componist en theatermaker Theo Nijland, die er workshops gaf. Het klikte, en ze mocht meedoen aan voorstellingen en in het achtergrondkoor.

Het was haar vuurdoop voor het grote publiek, maar niet in de richting van de musical. Nijland: "Anke was daar eigenlijk te fijntjes voor. Ze was een kleine vrouw, had een hele pure stem, helemaal niet musicalachtig."

Ze wilde immer goed beslagen ten ijs komen. Dat toonde zich volgens goede vriend Marc Nochem vooral in haar bescheidenheid: "Anke was ongekend muzikaal en creatief, maar ze wilde nooit horen hoe ongelofelijk goed ze was."

Harde werken
Haar harde werken zorgt ervoor dat ze in 2016 op het podium van het DeLaMar Theater de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival bereikte. Daarvoor werkte ze nauw samen met regisseur Eva Bauknecht, die de discipline waarmee ze haar voorbereidingen trof bewonderde.

"Als ik haar vroeg bij de volgende repetitie nog iets dieper te gaan, kwam ze ook echt met iets waarvan ik dacht: 'Wauw, jij durft!" Vervolgens stond ze volgens Bauknecht heel natuurlijk en niet ijdel op het podium.

"Ze kwam het publiek iets brengen, in plaats van bij hen iets te willen halen."

Bijdragen
Grote held en steun in donkere periodes was Brits bioloog David Attenborough. Vriendin Annoek Snip: "Zijn films deden haar beseffen dat we als mensen nietig zijn. Maar ook dat ze, ondanks de moeite die ze met het leven had, echt wel iets kon bijdragen."

Een van die bijdragen is de reis die Kuypers en Snip samen met vrienden naar Zambia maakten. Met lokale kinderen bouwden ze daar in twee maanden hun theaterconcept Studio52 uit, dat ze in Amsterdam-Oost ook hadden opgezet.

Snip: "Ondanks de taalbarrière zorgde Anke dat ze met spelen en zingen bij de kinderen toch de juiste snaar kon raken."

Talent
Het talent kinderen in vervoering te brengen kwam ook tot uiting bij de samenwerking met haar broer Mark, in 2014. De twee brachten toen samen het kijk- en luisterboek Schildpad Zoekt een Huis uit.

Kuypers bracht het boek niet veel later ook voor kinderpubliek ten gehore, waarbij broer Mark voor de muzikale begeleiding zorgde. "De voorstelling was Anke's idee. Dat was meer dan op een kleedje zitten en voorlezen, ze nam de kinderen echt mee en liet hen de bladzijden omslaan."

In het Eindhovens Dagblad zei ze over die voorstelling het meest in haar element te zijn als de muzikale begeleiding live is. "Dan kruip ik met de kinderen en het orkest helemaal het boek in."

Haar laatste ankertje gooide ze op 7 februari uit, tien dagen voordat ze uit het leven stapte.

God
Wat hou ik
toch van je
en waar
god
staat
zou
jouw naam
moeten staan
stop de tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden