Animo voor Europese Unie neemt in rap tempo af

De populariteit van de Europese Unie en de steun voor verdere economische integratie van het landenblok is het afgelopen jaar afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Nog maar gemiddeld 45 procent van de bevolkingen van acht onderzochte landen zegt in 2013 voorstander te zijn van de EU. In 2012 was dat nog gemiddeld zestig procent.

Redactie
Demonstranten protesteren in Brussel tegen bezuinigingsmaatregelen in de eurozone. Beeld REUTERS
Demonstranten protesteren in Brussel tegen bezuinigingsmaatregelen in de eurozone.Beeld REUTERS

Pew onderzocht de populariteit van de EU in de volgende acht lidstaten: Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Polen en Tsjechië. Alleen in Duitsland is de meerderheid van de bevolking nog voorstander van het overdragen van bevoegdheden aan Brussel.

Scheuren
De economische crisis leidt tot verdeeldheid, constateert het onderzoeksbureau. Tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten zijn scheuren ontstaan en ook Frankrijk en Duitsland staan niet langer op één lijn.

In Zuid-Europa, waar de crisis het hevigst om zich heen slaat, drijven de negatieve sentimenten op de onvrede over strenge bezuinigingsmaatregelen die landen als Spanje en Griekenland door landen ten noorden van de Alpen opgelegd krijgen. Europese integratie heeft alleen maar geleid tot economische verzwakking is de heersende opvatting in deze landen. Parijs en Berlijn zijn het daarnaast oneens over de mate van zeggenschap die Brussel moet krijgen op de afzonderlijke huishoudboekjes van de lidstaten.

Met name in Frankrijk heeft de zwartgalligheid toegeslagen. Een jaar geleden was de bevolking met zestig procent voorstanders van de EU nog eurofiel te noemen. Dit jaar is dat cijfer met negentien procent afgenomen tot 41 procent. De onvrede richt zich ook op president François Hollande. Twee derde van de bevolking (67 procent) vindt dat hij het slecht doet.

Staatsschuld
Europeanen maken zich vooral zorgen over de staatsschuld van hun landen, schrijven de onderzoekers. Maar ondanks al ingevoerde strenge bezuinigingen verkiest de bevolking in de meeste landen nieuwe bezuinigingen boven extra investeringen om de economie op gang te brengen.

Hoewel economische beslommeringen ten grondslag liggen aan het ongenoegen lijdt de euro daar niet onder. In elk van de vijf onderzochte eurolanden wil meer dan zestig procent van de ondervraagden de gezamenlijke munteenheid houden.

De economie is de oorzaak van het anti-Europese sentiment, maar de economie kan ook de oplossing zijn. Als de lidstaten eenmaal de weg omhoog weer hebben gevonden, groeit de steun voor de EU mogelijk ook weer, aldus Pew.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden