Animo uitkoopregeling varkenshouders groter dan verwacht

Een subsidieregeling van het kabinet voor het beëindigen van varkenshouderijen blijkt een enorm succes. Varkenshouders willen massaal stoppen met boeren, melden Haagse bronnen. Het ministerie van Landbouw bevestigt het nieuws.

Varkens lopen buiten bij een varkenshouderij. Beeld ANP
Varkens lopen buiten bij een varkenshouderij.Beeld ANP

Varkenshouders kunnen tot en met deze woensdag intekenen op deze subsidieregeling vanuit de overheid ter waarde van in totaal 180 miljoen euro. De regeling is inmiddels overtekend.

Dat betekent dat meer varkenshouders willen deelnemen dan er geld beschikbaar is. In hoeverre de vraag het aanbod overstijgt, is niet precies duidelijk. De inschrijving staat nog open en er stromen de laatste dagen nog relatief veel aanmeldingen binnen.

Warme sanering

Voor de zogeheten ‘warme sanering’ was vorig voorjaar in eerste instantie 120 miljoen euro gereserveerd. Door het klimaatakkoord en de Urgenda-zaak werd later dat jaar besloten om het subsidieplafond te verhogen met 60 miljoen. Nu de gehele 180 miljoen euro op is, komt het kabinet onder druk te staan om meer geld beschikbaar te stellen.

Minister Schouten (Landbouw) heeft namelijk altijd benadrukt dat het uitkopen van boeren, specifiek in het kader van de stikstofcrisis, met vrijwilligheid gepaard zal gaan. Een regeling die helemaal niet verplicht is, blijkt nu een doorslaand succes. Smaakt dat naar meer?

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) zegt dat hij niet verrast is als deze subsidieregeling inderdaad overtekend is. “Maar ik wil eerst alle cijfers zien: hoezeer is het overtekend en hoeveel varkens verdwijnen erdoor?”

Geurts staat niet gelijk te springen bij uitbreiding van de regeling. “In Den Haag hebben we ook veel geld nodig voor andere zaken en je kunt je verder afvragen of je geen economische schade aanricht als te veel boeren verdwijnen.”

Echt oplossingen verwachten

Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) is een stuk positiever over mogelijke uitbreiding van de regeling. “Het zou mooi zijn als we elke varkensboer die wil stoppen, ook echt die mogelijkheid kunnen bieden. Die inkrimping van de veestapel brengt de oplossing van de stikstofcrisis dichterbij. En mensen mogen van de politiek nu echt oplossingen verwachten.”

Oorspronkelijk stond de subsidieregeling al in het regeerakkoord. De intensieve varkenshouderij levert in bepaalde delen van Nederland namelijk risico’s op voor de gezondheid en de leefomgeving. De regeling richt zich specifiek op varkenshouderijen die veel geuroverlast veroorzaken in het zuiden en oosten van ons land.

Het is de bedoeling dat deelnemende varkenshouders in ruil voor een zak met geld definitief stoppen met intensieve veehouderij op de betreffende locatie en de gebruikte dierenverblijven, voer- en mestsilo’s en mestkelders laten slopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden