Plus

Animatiefilm The Red Turtle is een poëtische parel

Wanneer een man aanspoelt op een onbewoond eiland zien we hem verschillende pogingen doen om het eiland te verlaten. Maar iedere keer als hij met een zelfgemaakt vlot de zee in gaat, lijkt iets hem tegen te houden.

Joost Broeren
Wanneer de man op de rode schildpad stuit, neemt het verhaal een bijna mythische wending Beeld -
Wanneer de man op de rode schildpad stuit, neemt het verhaal een bijna mythische wendingBeeld -

The Red Turtle opent met een blauw vlak. Een woeste zee. Dan verschijnt, tussen het witte schuim van de golven, de kop van een mens in beeld. Deze naamloze drenkeling spoelt aan op een klein eiland.

Met deze man leven we anderhalf uur mee in Michael Dudok de Wits sprookjesachtige animatiefilm, terwijl hij de stadia van het leven doorloopt op dit eiland. In het begin is hij vastberaden het zo snel mogelijk weer te verlaten. Maar telkens als hij in een geïmproviseerd vlot de zee op gaat, houdt iets in het water hem tegen.

Nog een Oscar
Wanneer de man op de rode schildpad stuit, neemt het verhaal een bijna mythische wending. Het lijkt of Dudok de Wit een eeuwenoude legende uit het Stille Zuidzeegebied heeft bewerkt, maar hij schreef het verhaal met de Franse regisseur Pascale Ferran.

Het resultaat is een grotendeels zwijgend, poëtisch pareltje vol expressieve krijttekeningen en aquarelachtergronden. Met zijn korte film Father And Daughter won Dudok de Wit in 2001 een Oscar - hij is nog altijd de meeste recente Nederlandse winnaar van die filmprijs. Het is zeer goed voor te stellen dat hij er voor The Red Turtle nog een in ontvangst mag nemen.

Dudok de Wit kon zijn visie tot uiting brengen onder de vlag van de legenda­rische Japanse animatiestudio ­Ghibli, die zijn eerste internationale coproductie aflevert. De invloed van Ghibli is voelbaar in de aandacht voor de ritmes van de natuur - het ruisen van de bomen, de deining van de zee, het groepje strandkrabben dat als een Grieks koor de vorderingen van de drenkeling becommentarieert. Het mengt wonderlijk mooi met de meer Franse tekenstijl van de menselijke figuren, die met hun simpele maar expressieve gezichten in de verte lijken op het werk van striptekenaar Hergé.

The Red Turtle

Regie Michael Dudok de Wit
Te zien in Eye, Filmhallen, Kriterion

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden