'Animal cops worden echt caviapolitie'

De 500 man sterke dierenpolitie, één van de stokpaardjes van de PVV, wordt amper ingezet in de 'agrarische bedrijfstak'. Ook is er kritiek op de opleiding van de 'animal cops'.

De gemeente Capelle aan den IJssel presenteere eerder dit jaar de twee zogeheten boa's van de gemeente (bijzondere opsporingsambtenaren) die zich inzetten voor het opsporen van dierenleed. Beeld ANP
De gemeente Capelle aan den IJssel presenteere eerder dit jaar de twee zogeheten boa's van de gemeente (bijzondere opsporingsambtenaren) die zich inzetten voor het opsporen van dierenleed.Beeld ANP

Dat onthult Dagblad De Pers vandaag. De krant vroeg overheidsstukken op middels de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Primaire focus op huisdieren
Daaruit blijkt dat de primaire focus van de dierenpolitie zal liggen op huisdieren. Gedoogpartner PVV, die de oprichting van de dierenpolitie bij de onderhandelingen binnensleepte, wilde nadrukkelijk dat ook dierenmishandeling in de de landbouw zou worden aangepakt. Maar in de nota Dierenpolitie van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat dat er 'geen inhoudelijke redenen' zijn om de dierenpolitie in te zetten in de 'agrarische bedrijfstak'. Dat blijft een taak van de inspecties.

De dierenpolitie heeft vervolgens als taak om dierenmishandeling bij particulieren aan te pakken en zaken als hanen- en hondengevechten te bestrijden.

Kritiek op opleiding
Ook op de kwaliteit van de opleiding tot dierenpolitie klinkt kritiek. Die zou vooral bestaan uit het aanleren van basiscompetentie. Maar om aan de opleiding deel te kunnen nemen, moet een agent al drie strepen hebben. Dat betekent dat hij of zij al basis- of hoofdagent is. De competenties bestaan volgens De Pers onder meer uit 'rapporten en brieven opmaken en inschatten wat hij zelf kan en wanneer hij hulp nodig heeft'. Het onderwerp dierenwelzijn komt nauwelijks aan bod. Uit een e-mail die in handen is van De Pers blijkt dat dit is afgestemd met de PVV-Kamerfractie.

Overigens is het nog onduidelijk of de manschappen van de dierenpolitie fulltime of parttime aan de slag gaan. Er zou nogal wat weerstand binnen de politie zijn tegen deze divisie. Ook is het de vraag of het juridisch mogelijk is om zoveel mensen op korte termijn vrij te maken.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is uiterst kritisch. Ze noemt de dierenpolitie een 'politiehondenbaan. 'De opleiding stelt niks voor, het is onduidelijk wat je mag doen en je wordt nog uitgelachen ook. Als je bedenkt dat erop de inspectie wordt gekort, betekent dit dat er juist minder wordt opgespoord', zegt ze in De Pers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden