Angst voor moslimterreur terug in Londen

De schokkende moord op een Britse militair woensdagmiddag heeft de angst voor terreuracties van militante moslims in Londen teruggebracht. Vele Londenaren denken terug aan de aanslagen in de metro en een bus, die op 7 juli 2005 aan 56 mensen het leven kostten en aan radicale moslims werden toegeschreven. Premier David Cameron zei dat 'een van de beste manieren om het terrorisme te verslaan' is om met het dagelijks leven door te gaan.

null Beeld afp
Beeld afp

De militair, wiens naam niet is bekendgemaakt, werd dicht bij een kazerne in de wijk Woolwich op klaarlichte dag doodgestoken door twee mannen, die 'Allahu Akbar' (God is groot) riepen en zich lieten filmen. Cameron noemde de aanval 'verraad aan de islam'. Niets in die godsdienst rechtvaardigt zo'n aanval, die 'enkel en alleen' de verantwoordelijkheid van de betrokken individuen is. Hij zei dat de Britten nooit aan terreur of terrorisme in welke vorm ook zullen toegeven.

Cameron ging niet in op berichten in de media dat de twee verdachten bekenden van de politie zijn. Zo hebben bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de BBC gezegd dat een van hen de 28-jarige Michael Adebolajo is, een Brit van Nigeriaanse afkomst die in een vroom christelijk gezin in Groot-Brittannië opgroeide en zich na zijn vertrek van de middelbare school in 2001 tot de islam bekeerde. Adebolajo zou de man zijn die kort na de actie op een filmpje van een voorbijganger uitriep dat hij de actie had uitgevoerd, omdat Britse militairen elke dag moslims om het leven brengen. Ook de andere dader is vermoedelijk in Groot-Brittannië geboren.

De politie deed op twee adressen huiszoekingen, in het Oost-Engelse graafschap Lincolnshire en in de Londense district Greenwich. Volgens de BBC zijn vier mensen meegenomen. Cameron hield donderdagochtend onder meer spoedoverleg met het zogeheten Cobra-team, een speciale commissie voor noodsituaties. De bewaking van kazernes is versterkt en militairen is op het hart gedrukt voorzichtig te zijn. Het advies woensdagavond om zich niet in uniform op straat te laten zien, is ingetrokken.

Op verscheidene plekken werden moskeeën aangevallen. Zo werd in de plaats Braintree in het graafschap Essex een man opgepakt die geprobeerd zou hebben een moskee in brand te steken. Ook een islamitisch gebedsgebouw in Gillingham in Kent was doelwit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden